Det blev dramatiskt under sjösättningen i Oxelösund. Foto: Unsplash/Arkiv

Båtnytt

Kranbil välte – segelbåt sänktes vid lyft

En kranbil välte och en segelbåt sänktes under ytan. Men polisen har lagt ner den brottsutredning som inleddes. "Dramatiskt", kommenterar polisens Anders Wallberg.

Text: Elinor Karlin • 2022-05-12 Uppdaterad 2022-05-13

Under torsdagsförmiddagen välte en kranbil över kajkanten – med en segelbåt under armen. Händelsen inträffade i en småbåtshamn i Oxelösund, och polisen inledde initialt en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

– Jag har fått uppfattningen om att kranbilen har kommit lite för nära kanten, fått obalans och tippat, säger Anders Wallberg, på Polisen i region Öst, till Praktiskt Båtägande.

Tack och lov blev ingen skadad under händelsen, men på bilder som publicerats bland annat hos Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter så framgår det att segelbåten sänktes till stora delar under vattenytan. Kranbilen välte och delar av den träbeklädda kajkanten havererade. Polisen la ner sin brottsutredning om arbetsmiljöbrott redan under eftermiddagen.

– Det beror på att det inte var några personskador. Då skulle det i stället ha varit framkallande av fara för annan, men det kräver grov oaktsamhet från arbetsgivaren och jag kan inte se att arbetsgivaren har varit grovt oaktsam i det här fallet. Dramatiskt vart det, men i och med att det inte blev några personskador så blir det inte så mycket mer insats för våran del, säger Anders Wallberg.

Var personen som körde kranbilen anställd på båtklubben?

– Det är en som tidigare har ägt hela företaget som har kranbilen. Det har väl varit någon form av konsultuppdrag, säger Anders Wallberg.

Om incidenten inföll under en sjösättning eller torrsättning framgår inte av anmälan. Eftersom polisutredningen nu har lagts ned så kan inte Anders Wallberg svara på om det förekommer några vidare utredningar av händelsen.

– Jag utreder inte något annat brott, så jag utgår från att det här nu hanteras av försäkringsbolag. Då är det en civilrättslig historia som inte polisen har några synpunkter på, säger han.


Text: Elinor Karlin • 2022-05-12
BåtnyttOlyckor
Rulla till toppen