Senast Gotland Runt startade i Sandhamn var 2011. Foto: Pressbild/KSSS

Båtnytt

KSSS flyttar Gotland Runt-starten till skärgården

Kappseglingen Gotland Runt flyttar ut från innerstaden till nästa år. I stället kommer starten att genomföras i Stockholms ytterskärgård.

Text: Elinor Karlin • 2023-12-01 Uppdaterad 2023-12-01

Sedan flera år tillbaka har starten av den anrika kappseglingen Gotland Runt ägt rum inne i centrala Stockholm. Tävlingen lockar flera hundra deltagande båtar och sedan 2011 har  allmänheten kunnat beskåda starten från Stockholms innerstad – men nu är det slut med det, meddelar KSSS. Anledningen är brist på hamnplatser för deltagarna. 

”I avvaktan på att hitta en hållbar lösning för hamnfrågan i Stockholm, där alla deltagande båtar och besättningar får plats, har KSSS valt Sandhamn som startplats 2024”, skriver de i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Junibacken kan bli KSSS nya hamn i innerstaden

Det innebär helt enkelt att tävlingen flyttar tillbaka ut till sitt gamla startområde i Stockholms ytterskärgård, så som det var från 1963 och framåt. Det är också utanför Sandhamn som tävlingen går i mål. 

Stefan Rahm, klubbdirektör KSSS. Foto: Elinor Karlin

– Det skall bli otroligt roligt att kunna erbjuda ett “Gotland Runt goes Classic 2024” efter många framgångsrika startår i Stockholm. Vi både hoppas och tror att det kommer bli en mycket minnesvärd upplevelse som kommer att attrahera nya och gamla seglare, säger Stefan Rahm, klubbdirektör, KSSS.

KSSS meddelar samtidigt att de fortsatt hoppas på att kappseglingsstarten ska kunna bli en tillgänglig publikfest, och att hoppas kunna erbjuda fler möjligheten att titta på från åskådarbåtar och omkringliggande öar. Starten blir på Gråskärsfjärden söder om Sandön, men banan blir inte kortare bara för att man nu startar 40 sjömil ut i havsbandet. I stället går bansträckningen först norrut, till Svenska Högarna, innan det är dags för deltagarna att gira söderut för att runda Gotland över öppet hav. 

Den 10 december öppnar anmälan till tävlingen, som går av stapeln den 30 juni.


Text: Elinor Karlin • 2023-12-01
BåtnyttGotland runtKappseglingKSSS
Rulla till toppen