Stefan Rahm på eventområdet för Gotland runt - ett område de bygger upp varje år. Nu drömmer de om att skapa ett permanent hem utanför Junibacken. Foto: Matti Blume/Wikimedia commons, Elinor Karlin

Båtnytt

Junibacken kan bli KSSS nya hamn i innerstaden

När KSSS grundades för 193 år sedan verkade klubben i Stockholms innerstad - och lagom till sitt 200-årsjubileum hoppas man kunna återvända. Drömmen är en hamn på Djurgården.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-30 Uppdaterad 2023-06-30

KSSS vill bygga en egen hamn i Stockholms innerstad. Drömmen är på Djurgården, och de har påbörjat processerna för att söka de tillstånd som krävs för att bygga utanför museet Junibacken. 

– Vi är väldigt seriösa med de här planerna. Det finns ingen annan plats i Sverige där det passerar så mycket turister, och det här öppnar upp för stora möjligheter. Här ska man kunna komma ut och få möjlighet att gå på en brygga som vinglar lite grann, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS. 

LÄS MER: Folkfest på Djurgården inför Gotland Runt

Bakgrunden är just kappseglingen Gotland runt, som sedan några år tillbaka startas i innerstan. Tävlingen kräver ett evenemangsområde och en hamn för kappseglingsbåtar, som KSSS bygger upp varje år. Och som rivs när starten har gått, fyra dagar senare. Målgången i Gotland runt sker några dagar senare på Sandhamn, i Stockholms ytterskärgård. 

– Att vi hela tiden ska bygga upp allt från noll, det är enormt kostsamt. Det klarar vi inte i längden. Vi vill inte hålla på och bygga bryggor jämt, vi vill måste fokusera på innehållet och vår verksamhet: Att få ut folk på sjön. 

Drömmarna och möjligheterna bedömer han är stora. När de anordnar regattor får de en egen gästhamn att lägga deltagarna i. Kanske även en gästhamn för dagsbesökare inne i stan? Under övrig tid vill han ordna alltifrån kajakpaddling till prova på-aktiviteter för skolklasser och fritids. Man kan ta med barn ut på vattnet för att plocka plastskräp ur havet. På vintrarna kan man bada bastu. 

– Det skulle inte bli en död yta. Det handlar inte om en hamn med taggtråd och larm och grejer – det ska vara en tillgänglig båtplats. Framförallt för barn och ungdomar, de ska kunna komma ner till vattnet och pröva på. Sedan åka hem och känna att ”Det här vill jag göra igen”. Det brinner jag för, säger Stefan Rahm. 

LÄS MER: Historisk regatta – rekordmånga gamla båtar anmälda

Tidsmässigt är det något mer oklart när det här kan bli verklighet. Även om han helst av allt skulle vilja ha en lösning färdig redan till nästa sommar, så är det en långsam process att bebygga Stockholms dyrbara vattenlinje. En mer realistisk tidsplan är år 2030: Delvis kopplat till FN:s globala hållbarhetsmål som ska vara uppnådda till dess, men också för att KSSS firar 200-årsjubileum det året. 

– Nu behöver vi alla tillstånd som krävs, finansieringen kan vi säkert lösa på olika sätt. Det finns många som brinner för samma frågor som oss.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-30
BåtnyttKSSSStockholm
Rulla till toppen