Allt för sjön har arrangerats i Älvsjö sedan 1971 - men nu är de på väg att tvingas flytta. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Mässan i Älvsjö rivs – Allt för sjön flyttar

De anrika mässlokalerna i Älvsjö i södra Stockholm ska säljas och rivas. Så vad händer då med den årliga båtmässan Allt för sjön?

Text: Elinor Karlin • 2023-10-10 Uppdaterad 2023-10-10

Stockholmsmässan i Älvsjö ska stängas. Sedan 1971 har den stått värd för Stockholms största båtmässa Allt för sjön, en tillställning som för många båtägare inleder våren och den tidigaste båtsäsongen. Mässbyggnaden ägs i dag av Stockholms stad, som nu har fattat beslut att sälja fastigheten och riva byggnaden till förmån för bostadsbygge.

– Vi ska stadsutveckla området och lägger ut mässkonceptet till försäljning. Mässan har haft ett par svåra år, mässverksamhet är viktig men det är inte viktigt att det är staden som äger mässkonceptet, säger Karin Wanngård (S), till Dagens nyheter.

LÄS MER: Han har inte missat en mässdag på 46 år

Hanse Thorslund, projektledare för Allt för sjön. Foto: Elinor Karlin

Så hur kommer det då gå för vår båtmässa? Det kommer att dröja innan vi får se det, menar Hanse Thorslund, projektledare på Allt för sjön.

”Stadsplanering går långsamt så det är sannolikt flera år framåt i tiden”, skriver han i en mejlkommentar till Praktiskt Båtägande.

På sikt kommer de bli tvungna att hitta en ny plats för mässan, men det är det som är målet.

”Oavsett lokalisering så är varumärket Allt för sjön starkt, vilket senaste genomförandet med 60 000 besökare visade, och som gör oss till Sveriges största båtmässa. Båtlivet i Sverige är ju stort och har dessutom vuxit sig starkare under de senaste åren. Därför behövs också starka marknads- och inte minst mötesplatser för båtliv och bransch. Vi ser med tillförsikt på framtiden och inspireras av få skriva historia på ny mark och plats för Allt för sjön”, kommenterar Hanse Thorslund.

LÄS MER: Ingen båtmässa på Marstrand i augusti

Till våren ska de arrangera mässa de två långhelgerna 7-10 och 14-17 mars 2024 på Stockholmsmässan i Älvsjö, precis enligt de ursprungliga planerna.

”Allt för sjön arbetar för fullt med nästa båtmässa, med utökat område för Innovation, eldrift, nya system och en moderniserad avdelning för Segling. Lägg därtill en rad motorbåtspremärier och många tillbehörsnyheter, så finns det mycket som lockar till besök”.


Text: Elinor Karlin • 2023-10-10
BåtnyttAllt för SjönBåtmässa
Rulla till toppen