Stockholms skärgård är mer välbesökt än Liseberg. Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Miljontals besökare i Stockholms skärgård

4,4 miljoner. Så många besökte Stockholms skärgård förra året, enligt Skärgårdsbarometern. Nu hoppas man på att intresset för för att besöka skärgården även under lågsäsong kan öka.

Text: Elinor Karlin • 2022-03-23 Uppdaterad 2022-04-27

Med hjälp av mobildata har Skärgårdsstiftelsen tagit fram besöksstatistik över Stockholms skärgård. Resultatet visar att 4,4 miljoner besökare var i rörelse i området under 2021. Det här redovisas nu genom den nyinstiftade Skärgårdsbarometern, som görs i samarbete med Region Stockholm, Länsstyrelsen Stockholm och samverkansorganisationen Stockholm Archipelago.

Till skärgården räknas öar utan fast förbindelse, inom området för Region Stockholms regionala utvecklingsplan. Skärgårdsområdet i Stockholms län sträcker sig mellan Singö i norr och Öja i söder. Den mest välbesökta dagen under förra året var midsommardagen, med 69 000 besökare, vilket kan jämföras med en dag i mitten av januari som bara har runt 3500 besökare.

LÄS MER: Skärgårdsborna beställde fyra ton vattenmeloner och ett halvt ton lösgodis

”Sammantaget bekräftar siffrorna det vi redan vet om den schizotopa belastningen av skärgården där kurvan idag ser ut som en alptopp mitt i sommaren”, skriver Skärgårdsstiftelsen i ett pressmeddelande.

Nu vill de arbeta för att fler ska besöka skärgården under hösten, och framförallt i september, för att kunna förlänga säsongen.

”Vi kan även se att det finns försiktiga siffror som visar på en ökning under vintern, vilket kommer att bli spännande att följa under 2022”, skriver Skärgårdsstiftelsen.

LÄS MER: Nya laddstationer i Stockholms skärgård

Liknande mätningar har inte genomförts på särskilt många platser i Sverige och det är, enligt pressmeddelandet svårt att jämföra denna besöksstatistik med resten av landet. Däremot redovisar exempelvis nöjesfältet Liseberg att de under ett år har drygt tre miljoner besökare.


Text: Elinor Karlin • 2022-03-23
BåtnyttSkärgårdsbarometernSkärgårdsstiftelsenStockholms skärgård
Rulla till toppen