Filmen har producerats av Netflix och släpps nästa helg. Foto: Skärmdump/Youtube/Netflix

Filmpremiär

Netflix släpper film om 16-årig världsomseglare

En ny seglingsfilm har premiär hade premiär i februari. Händelserna utspelar sig på en jorden runt-segling och baserar sig på verkliga händelser.

Text: Elinor Karlin • 2023-01-27 Uppdaterad 2023-02-15

I maj 2010 anlände den då 16-åriga Jessica Watson till hamnen i Sydney. Folkmassan var enorm. Alla ville bevittna tonåringen som kom tillbaka efter att precis ha seglat runt jorden helt ensam. Resan tog henne 209 dagar, och hon blev välkomnad av hela Australien, inklusive premiärministern. Därmed var hon en av de yngsta någonsin som gjort en sådan resa. Nu blir hennes äventyr till film. Den 3 februari släpptes ”True Spirit” på Netflix.

”Så mycket hjärta och själ från så många, under många år, gick till att föra den här filmen till liv”, skriver Jessica Watson själv på sin Instagram.

I huvudrollen syns den australiensiska skådespelerskan Teagan Croft, känd från tv-serien ”Titans” där hon också har huvudrollen.

Jessica Watson inledde sin segling den 18 oktober 2009 från Sydney, i ostlig riktning runt det södra halvklotet. Hon lade ut med målet att segla mer än de 21 600 sjömil vilket krävdes för att världsomseglingen skulle erkännas av World Sailing Speed Record Council. Hon seglade utan stopp och helt oassisterat, och korsade ekvatorn två gånger. Men i slutändan blev seglingen kortare än planerat, distansen slutade på drygt 18 500 sjömil. Men Jessica Watson var då kritisk till regelverket som i praktiken dömde ut hennes världsomsegling: ”Om jag inte har seglat jorden runt, då kan jag inte alls förstå vad det är som jag har gjort här ute hela tiden”, skrev hon själv på sin blogg.

Båten kunde mäta 33,6 fot från den amerikanska tillverkaren Sparkman & Stephens. Den genomgick en helrenovering innan seglingen, och döptes till Ella’s Pink Lady. Den förde Jessica Watson jorden runt i alla sorters väder och oväder, med vindar upp till 70 knop.

Filmtrailern

Jessica Watsons hemkomst till Sydney (filmat 2010)


Text: Elinor Karlin • 2023-01-27
BåtnyttFilmerLångsegling
Rulla till toppen