Nu får elbåtsskeppare möjlighet att ladda sina båtar i Malmö och Fiskebäckkil. Foto: Dockan Marina/Pressbilder

Båtnytt

Nu kommer snabbladdare för elbåt till Sverige

Elbåtar blir allt vanligare, men ännu finns det en del hinder för att de ska kunna användas fullt ut i våra svenska skärgårdar. Nu är den första generationen av snabbladdare på väg att etableras.

Text: Elinor Karlin • 2022-07-08 Uppdaterad 2022-07-08

För den som kör elbil finns det numera en hyfsat välutbyggd laddinfrastruktur på land, men för oss till sjöss är det inte riktigt lika välutvecklat. Men i år har ett par snabbladdare för elbåt popat upp längs med Sveriges kuster. Bland annat är det Dockan Marina i Malmö som har installerat en ny snabbladdare under våren.

– Som cityhamn är vi ett attraktivt besöksmål för båtfolk och då vill vi att man ska kunna snabbladda båten här. Man ska självklart kunna köra sin elbåt från Köpenhamn till Malmö, gå upp på stan en runda och sedan komma tillbaka till sin fulladdade båt innan man åker hem till Köpenhamn igen, säger hamnkapten Anders Lindskog i pressmeddelande.

TEST: Glid i frid med Bella Zero

Snabbladdaren står i den östra delen av hamnen på en servicebrygga och har plats för att två båtar ska kunna ladda samtidigt. Betalningen sker genom en app och de räknar med att de flesta fritidsbåtarna ska kunna fulladdas på två timmar. Snabbladdaren kan ladda elbåtar med typ-2 uttag och med max 22 KW.

Även på västkusten har man installerat en snabbladdare för elbåtar. I Lyckans slip, Fiskebäckkil, står det numera en snabbladdare. Laddaren har ställts upp utanför visningsbryggan hos Brandts Båt, som är auktoriserade återförsäljare av elbåten X Shore.

– Härnäst så är vi på banan med fem andra platser längs vår kust, från Göteborg till Strömstad. Vi hoppas att vi lyckats lära oss av alla de utmaningar man haft när vi byggt ut laddinfrastruktur för bilar, säger Leo Ekbom, marknadschef på Brandts Båt till TV4.

Aqua Superpower, som står bakom laddaren, hoppas att den ska bli den första i ett laddnätverk som ska sträcka sig över hela Norden. De är redan etablerade i andra delar av världen. En längre intervju med Niclas Wulker Pettersson på Aqua Superpower går att läsa i Praktiskt Båtägande nummer 7-2022 som finns ute i butik från den 7 juli.


Text: Elinor Karlin • 2022-07-08
BåtnyttElbåtar
Rulla till toppen