media-w-båthamn1

Båtnytt

Nu ska elen i småbåtshamnar kollas

Elsäkerheten ska höjas ytterligare i svenska småbåtshamnar. I år tänker myndigheterna genomföra ännu fler kontroller för att säkerställa att alla har ordentliga rutiner.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-02 Uppdaterad 2023-06-02

Elsäkerhetsverket tänker göra fler kontroller av elanläggningar i småbåtshamnar. Detta efter att man har skärpt kraven på de som är innehavare av elanläggningar.

– Många vistas vid småbåtshamnar, framförallt under sommarhalvåret, och då är det viktigt att dessa anläggningar både är säkra att vistas vid och att använda. Det ska bli intressant att kika närmare på dessa anläggningar och även få möta innehavarna. Har de koll på de nya föreskrifterna? Tillämpar de dem i sin verksamhet? säger projektledaren och elinspektören Fredrik Sjögren, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Båtägarna – inte kommunen, bestämmer om båtbotten ska analyseras

De nya reglerna innebär bland annat att man måste ha tydliga rutiner för hur man kontrollerar sin elanläggning – och framförallt att dessa rutiner måste vara dokumenterade. Det här är något som Elsäkerhetsverket bedömer att många slarvat med tidigare, bland annat på grund av att kunskaperna är för låga hos de som ansvarar för elanläggningarna.

– Våra tillsynsbesök är utmärkta tillfällen för oss som myndighet att informera om regelverket och skapa medvetenhet kring ansvaret man har som innehavare av en elanläggning. Det är också ett bra tillfälle för innehavaren att ställa frågor till oss för att öka sin egen kunskap och därigenom höja elsäkerheten, säger Fredrik Sjögren.

De kommer att under året fokusera speciellt på småbåtshamnar med tillhörande båtvarv, samt byggnader som används för vinterförvaring av båtar runtom i hela landet. Målet är att verka förebyggande, det vill säga att rätta till brister för att kunna undvika att sker olyckor i framtiden.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-02
Båtnytt
Scroll to Top