Jonas Genchel är vd på Zparq. Foto: Pressbild

Elbåtar

Ny svensktillverkad elmotor: “Många kan använda systemet”

Svenska Zparq är på väg att lansera en ny standard för elmotorer till sjöss. Tekniken har utvecklats i samarbete med forskare på KTH.

Text: Elinor Karlin • 2023-08-03 Uppdaterad 2023-08-07

En ny, svensk elbåtmotor är på väg att ta sig an marknaden. I slutet av maj genomförde de en investeringsrunda och fick in 2,5 miljoner euro. Det blir startskottet för att på riktigt kunna arbeta mot en lansering nästa år. 

– Nu kan vi slutföra produktutvecklingen och ta fram en betaserie till nästa sommar. Då kan vi börja ta beställningar på utombordarsystemet, redan efter sommaren, säger Jonas Genchel, vd på Zparq. 

Företaget har sitt fäste i Älta, utanför Stockholm, men själva motortekniken har utvecklats i ett bärplansprojekt tillsammans med forskare på KTH. 

– Det här är en podmotor, en motor som är dränkbar och som sitter under vattenlinjen. Det vi har lyckats med här är att motorn är väldigt liten och kan kylas under vattenytan hela tiden. 

Vem är den tilltänkta kunden?

– Det finns i dag väldigt många tvåtaktare i våra vatten, som inte är så bra för miljön. De släpper ut upp till 30 procent av bensinen rakt ut i sjön. Där ser vi en stor möjlighet till att bara byta. Från batteripack till drivelektronik och styrning av hela motorn så ska det här vara ett enkelt system att byta ut rakt av. Vi har utvecklat egna batteripack också, som ska väga ungefär lika mycket som en bränsletank, runt 20 kilo. 

Vad får den då för räckvidd?

– Tanken är att man ska kunna kombinera flera batteripack. Vi kommer att erbjuda två pack tillsammans på 6 kwh, vilket ger knappt 45 minuters drifttid på full effekt. Men normalanvändaren kör sällan så länge med fullt gaspådrag, och i lägre hastigheter som till exempel en fisketur så kan batteriet räcka hela dagen.

Priset är inte satt ännu, men han tror att en slutkund kan räkna med runt 100-150 000 kronor för ett komplett system. 

– Det är batterierna som är det dyra i det här. Vi tittar också på andra möjligheter till delning av batterier, eller leasing, för att få ner initialkostnaden. Sedan blir det billigare när man kör och motorn är i princip underhållsfri.

De tittar också på möjligheterna till att arbeta direkt mot båtleverantörer. Förhoppningen är att kunna sälja systemet den vägen redan i år. 

– Potentiellt är det väldigt många som kan använda vårt system, vilket känns väldigt bra. När vi startade bolaget så var inte elektrifiering jättehett, men det har det blivit nu. Båtbranschen ligger långt efter bilindustrin och inget har egentligen varit anpassat för marint bruk hittills. Det är därför det tar fart nu, säger Jonas Genchel.


Text: Elinor Karlin • 2023-08-03
BåtnyttElbåtarElmotorer
Scroll to Top