Översiktsbild över småbåtshamnen i Hinsholmen med Saltholmen i bakgrunden.

Utsikt över Hinsholmen och en del av Saltholmen. Foto: Grefab

Båtnytt

Nya laddstolpar klara i Göteborg

Grefab, som förvaltar Göteborgsregionens fritidshamnar, öppnar nya laddstolpar för fritidsbåtar. Saltholmen har utrustats med en publik laddare på 22 kW, och näst yttersta bryggan på Hinsholmen är nu fullt elektrifierad, med både fasta platser och en plats för tillfälliga besök.

Text: Fredrik Olsson • 2024-06-20 Uppdaterad 2024-06-20

Som vi tidigare har berättat finansierar EU ett projekt som ska skapa förutsättningar för att etablera ett laddstråk för elbåtar i fritidsbåtshamnar mellan Göteborg och Strömstad, in i Oslofjorden och vidare söderut på andra sidan Skagerrak till norska Kristiansand. Ett av målen är att längs den här kuststräckan, som i Sverige alltså utgörs av den bohuslänska kusten, skapa över 400 nya laddpunkter för eldrivna fritidsbåtar. Nu är nya laddstolpar på plats på den svenska sidan, meddelar Business Region Göteborg i ett pressmeddelande.

Anders Söderberg, VD för Grefab, betonar vikten av att anpassa infrastrukturen för att stödja den ökande användningen av batteri- och hybriddrivna båtar längs kusten.

– Den som vill byta till elbåt ska kunna göra det och känna sig bekväm med att det kommer finnas stabil tillgång till el när man ligger vid sin plats. Men vi måste även kunna erbjuda publik laddning för båtar på tillfälligt besök, säger Anders Söderberg.

Dessutom kan även elbilar använda den nya laddstolpen på Saltholmen, vilken ger 22 kW. Hinsholmen har prioriterat hemladdning för eldrivna båtar med 14 stolpar som har fyra uttag vardera och en laddpunkt på 11 kW för tillfälligt förtöjda båtar. Betalning sker via en app.

Supersnabb laddare invigd i Lysekil

Nyligen invigdes också en supersnabbladdare på 150 kW i södra hamnen i Lysekil. Det sägs vara en av de första avsedd för båtanvändning, men den kan nyttjas även för elbilar.

Business Region Göteborg skriver i pressmeddelandet att allt fler nya båtar kommer att vara utrustade med elektriska drivlinor eller hybriddrivlinor och de ser en växande marknad för både nya el- och hybridbåtar, utombordare till mindre båtar samt konverteringar av äldre båtar till eldrift.

De nya laddstationerna på Saltholmen och Hinsholmen invigdes officiellt onsdagen den 19 juni 2024.


Text: Fredrik Olsson • 2024-06-20
BåtnyttElbåtarGöteborgLaddning
Rulla till toppen