Sjöräddningen fick rycka ut. (Arkivbild från Stockholm) Foto: Elinor Karlin

Båtnytt

Räddningstjänsten på grund – fick räddas av SSRS

Vanligtvis är det Räddningstjänsten som står för räddningarna – men den här gången fick besättningen ombord på brandbåten Göte II prova på hur det var att stå på andra sidan.

Text: • 2023-01-13 Uppdaterad 2023-01-13

Ett tillbud inträffade i onsdags eftermiddag i Göteborgs södra skärgård. Räddningstjänsten Storgöteborg var ute på övning med brandbåten Göte II, en 15 meter lång katamaran, när olyckan var framme och båten ställde sig på grund. De satt fast såpass att sjöräddningen var tvungen att tillkallas för att båten skulle komma loss igen. Martin Lyrhem är platschef på Frölunda brandstation där personalen utgår ifrån. 

– Båten gick för egen maskin tillbaka till hamn igen, och nu har vi startat en utredning. Transportstyrelsen kliver in vid den här typen av tillbud, och båten ses över på alla sätt som behöver göras. Men i nuläget känns det väldigt bra, det kändes som att det var en enklare händelse, säger han. 

LÄS MER: Båtlivet tryggare i år – färre sjöräddningar

Larmet inkom vid fyratiden på eftermiddagen och det blåste en del, Vinga fyr hade vindar på 10-12 meter per sekund. Om det låg bakom händelsen går dock i nuläget inte att svara på. 

– Det är en utredning på gång så det kan jag inte gå in på, jag vill inte förekomma någon utredning, säger Martin Lyrhem. 

Händelsen inträffade mellan Brännö och stationsbryggan vid Tångudden, och sjöräddningsenheter från RS Hovås kom till undsättning. Vid halv fem var båten loss igen. 

Det är inte så ofta som Räddningstjänsten är de som behöver räddas?

– Nej, det är ju vi som räddar alla andra. Men så här blev det denna gång och händelsen påverkade inte vår förmåga.


Text: • 2023-01-13
BåtnyttSjöräddningVästkusten
Scroll to Top