Coop i Långvik på Möja är numera en självbetjäningsbutik. Konsumtionsföreningens ordförande David Samuelsson är nöjd hur med det hela har fungerat. Foto: David Samuelsson

Båtnytt

Så gick det för den obemannade skärgårdsbutiken

Vid midsommar öppnade den första obemannade mataffären i Stockholms skärgård. Två månader senare sammanfattar vi hur sommarsäsongen har fungerat.

Text: Elinor Karlin • 2022-08-16 Uppdaterad 2022-08-16

Många av oss är bekanta med dilemmat att handla under båtsemestern – och hur hur långt man kan tvingas åka för att hitta en affär. Och lika svårt att hitta matvaruaffärer kan det vara att driva en, i den glesbygd som skärgårdsmiljö ofta innebär. Det vet konsumtionsföreningen på Möja i Stockholms mellanskärgård, som i många år försökt driva två Coop-butiker på ön. I år har man valt att satsa på en obemannad butik – eller självbetjäningsbutik, som de själva föredrar att kalla den. Nu i augusti kan man börja summera den första säsongen. 

– Jag tycker på det hela taget att det har gått bra, vi är nöjda. Det har varit lite inkörning med tekniken innan man fått det att fungera perfekt. Den stora vinsten är långa öppettider, det här är mer tillgängligt, säger David Samuelsson, ordförande i Möja konsumtionsförening. 

I Långvik, på norra Möja, låg tidigare en vanlig Coopbutik som stora utmaningar med att gå runt. Det har resulterat i reducerade öppettider, dessutom bara öppet sommartid. Det finns också en större butik fem kilometer söderut, i orten Berg där fler människor är i rörelse. Sedan midsommar har den obemannade butiken varit öppen från 05 på morgonen till 22 på kvällen. Personalen som ansvarar för varuhanteringen jobbar även i butiken i Berg. 

– Att säga att den är obemannad är en sanning med modifikation. Det skulle vara svårare om butiken låg på en helt annan ö, nu har vi anställda som redan är här. För oss så är det här en komplementbutik till den större butiken. 

LÄS MER: Möja – möjligheternas skärgårdsö

Under sommaren har båda butikerna, och även föreningens tredje butik på Ingmarsö, haft problem med tomma butikshyllor, vilket enligt David Samuelsson beror på en lång kedja av leveransproblem, som lätt kan förvärras när man bedriver butik i glesbygd utan fast landförbindelse.

– Så det har inget att göra med att det är en självbetjäningsbutik. Vi ett lite begränsat sortiment, men det är en annan diskussion. Långvik är en liten butik, då kan man inte ha samma breda utbud. Sedan finns det regler i självbetjäningsbutiker, som att man inte kan sälja varor med åldersgräns. Det kan vi inte påverka. 

Rekommenderar ni det här konceptet till andra med liknande förutsättningar?

– Jag tror att det här är ett viktigt steg för att kunna erbjuda den här servicen i landsbygd, glesbygd och skärgård. Det är inte säkert att vi hade kunnat driva vidare butiken i Långvik annars. Det här kan vara lösningen om man inte får ihop ekonomin om butiken är bemannad, säger David Samuelsson.

Självbetjäning – så funkar det

Butiken har öppet klockan 05–22 varje dag.

För att handla i butiken krävs att du har appen “Coop – scan & pay” samt att du kan identifiera dig via mobilt bank-id.
– Det är en utmaning att det inte alls funkar för utländska turister, det går inte. Då får vi hänvisa till den vanliga butiken på en annan del av ön, säger David Samuelsson.

Butiken har ett eget, gratis wifi för att kompensera för den bristfälliga mobiltäckningen i lokalen.

Betalning kan ske genom Swish eller med bankkort.


Text: Elinor Karlin • 2022-08-16
BåtnyttStockholms skärgård
Scroll to Top