Visionsbild av den orange drönare som under hösten har börjat göra tester i Göteborgs skärgård. Foto: SSRS, Philip Myrtorp/Unsplash

Båtnytt

Så gick det för Sjöräddningens drönarprojekt

I mars kunde vi berätta att Sjöräddningssällskapet fått flygtillstånd för att testa drönare under våren och sommaren. Nu har ett halvår passerat och vi pratar återigen med Fredrik Falkman, innovationsansvarig på SSRS. Han berättar att sommaren inte riktigt gick som de hade hoppats.

Text: Elinor Karlin • 2022-10-07 Uppdaterad 2022-10-07

Hur har sommarens projekt med drönaren gått?

– Det har gått både bra och dåligt. Dåligt såtillvida att vi inte lyckades använda flygtillståndet under sommaren. Dels var vi inte riktigt färdiga, och dels har det varit problem med leveranstider. Men sedan förra veckan är vi igång igen! Hittills under de här två veckorna har vi flugit 110 kilometer, kors och tvärs genom Göteborgs skärgård. 

LÄS MER: SSRS testar drönare till sjöräddning

Vad blir nästa steg då?

– Vi har flygtillstånd fram till 30 oktober, sedan tar vi en paus och ska vara väl förberedda för att komma igång till våren. 

Vad är det ni har gjort då?

– Dels har vi haft övningar där vi simulerat skarpa larm, både med och utan drönare. Sedan har vi låtit besättningen jämföra upplevelserna. Ibland har vi flugit dagen efter på larm, alltså har vi låtsats för att se hur lång tid det tar att rycka ut. Meningen när det här är klart är ju att drönaren ska vara först på platsen, men just nu är vi sist på plats, säger Fredrik Falkman och skrattar. 

Så kan det se ut – ett fotomontage som illustrerar hur den nya drönaren kan placeras ut i Långedrag. Illustration: SSRS

Det låter ändå som att det varit ett lyckat projekt?

– Ja, det tror jag nog att det är! Det går aldrig så fort som man tänkt sig men jag ser inga riktiga hinder egentligen. Det finns dock vissa utmaningar i regelverken, både kring att flyga bortom synhåll och med att dela flygbilder mellan olika organisationer. Man behöver ett spridningstillstånd som man bara kan få i efterhand. Vi måste kunna sprida bilderna direkt med en sjöräddningsledare på Sjöfartsverket, och inte 50 dagar senare, som handläggningstiderna är just nu. 

Det finns alltså vissa byråkratiska hinder?

– Det är ju egentligen inget fel, men reglerna har skrivits långt innan de här frågorna har kommit upp. Just nu är det lite absurt, för det är Sjöfartsverket som just nu gör bedömningen om bilderna går att sprida, fast på en annan avdelning. Det kommer ta ett litet tag att mala runt det här.


Text: Elinor Karlin • 2022-10-07
BåtnyttDrönareSjöräddningssällskapet
Scroll to Top