Båten ska drivas med el, delvis från solpaneler som monterats på taket. Foto: Pressbild

Båtnytt

Självkörande färjan angör Stockholm till helgen

Den nya självkörande färjan som ska trafikera Stockholms innerstad är på gång - med trafikstart i sommar. Färjan är också döpt efter en berömd stockholmare.

Text: Elinor Karlin • 2023-05-19 Uppdaterad 2023-05-19

I sommar kommer Stockholmare få åka en självkörande passagerarfärja mellan Södermalm och Norr Mälarstrand.

– Därefter testkör vi några veckor på Riddarfjärden innan vi välkomnar Stockholmsbor ombord, skriver Reidun Svarva, affärsutvecklingschef på rederiet Torghatten AS, till Mitti Stockholm.

Båten har producerats i Norge och lämnade varvet i början av maj. När den kommer börja trafikera med passagerare ombord är dock oklart, men målet är juni månad. Färjan är eldriven och utrustad med solpaneler och kommer att styras från ett kontrollrum på land. Under en inkörningsperiod kommer den vara bemannad.

LÄS MER: Självkörande färja införs i Stockholm

– Att ett fartyg ska köra utan förare låter kanske lite riskabelt men det är lika tryggt med en autonom färja som en traditionell, säger Reidun Svarva i ett tidigare pressmeddelande.

Den kommer avgå med 15-minuterstrafik på en linje som sträcker sig ungefär mellan Münchenbryggeriet på Södermalm och Kungsholmstorg, under 15 timmar per dag. Biljettpriset blir 35 kronor och 24 passagerare får plats ombord. Båten är döpt till MF Estelle, efter den svenska prinsessan Estelle.

– Vi vet att Kungafamiljen i Sverige har ett stort och brett engagemang för hållbarhets- och klimatfrågor, därför kändes det självklart för oss att hylla engagemanget genom att döpa båten efter prinsessan Estelle, säger Reidun Svarva i ett färskt pressmeddelande.


Text: Elinor Karlin • 2023-05-19
BåtnyttFärjorStockholm
Rulla till toppen