MF Estelle är döpt efter arvprinsessan Estelle. Foto: Elinor Karlin

MF Estelle

Världens första eldrivna självkörande färja är nu invigd

En passagerarbåt som kör utan skeppare ombord? Det blir snart verklighet mitt i Stockholm.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-09 Uppdaterad 2023-06-09

Den 12 juni går världens första elektriska, autonoma och kommersiella passagerarfärja i trafik i Stockholm. I torsdags var det invigning på Kungsholmen, vid den nordligaste bryggan av den nya färjerutten mot Södermalm.

– Det här är banbrytande på så många nivåer. Estelle är en pionjär, säger Stein André Herigstad-Olsen, VD på det norska rederiet Torghatten AS.

Nästa vecka kan alla åka med ombord på färjan. Biljetten ingår inte i SL-kortet utan löses på plats. Foto: Elinor Karlin

MF Estelle kommer delvis att att avgå Norr Mälarstrand, bakom restaurangen Trattorian ungefär i höjd med Kungsholms torg. På Södermalmssidan anländer den till kajen nedanför Münchenbryggeriet. Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) var på plats på Kungsholmssidan och klippte band.

– Det här är en färjelinje som inte bara öppnar upp nya möjligheter att transportera sig mellan Kungsholmen och Södermalm, utan det öppnar också upp för möjligheter att i framtiden transportera sig på andra ställen, säger hon.

Karin Wanngård (S) klippte band med guldsax, och Mijlöpartiets Per Bolund åkte med på Jungfruturen. ”Jag känner mig väldigt trygg med att jag kommer att komma fram. Eldrift är ju ett säkert sätt att ta sig fram på”, säger han. Foto: Elinor Karlin

Biljettpriset är 35 kronor, något som i nuläget inte går att kombinera med ett SL-kort. Förhoppningen är dock att det ska vara möjligt i framtiden. 15 timmar om dagen kommer färjan att gå med 15-minuterstrafik, och överfarten tar sex minuter. Passagerarfärjan är godkänd för 24 passagerare, och den första personen kommer personal att befinna sig ombord. Men så småningom kommer färjan att färjan vara helt obemannad och drivas med hjälp av solceller på taket.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-09
BåtnyttElbåtarFärjorStockholm
Rulla till toppen