24 meter lång och 4,3 meter bred – så ser visionen ut för den obemannade sjömacken för fossilfria bränslen. Foto: Pressbild

Båtnytt

Sjömack med fossilfria bränslen på gång

Sverige kan få sjömackar med fossilfria bränslen. Nu har en ny aktör sökt patent för sin obemannade marinstation som ska erbjuda just bränslen tillverkade på förnybar råvara.

Text: Elinor Karlin • 2021-12-29 Uppdaterad 2022-06-09

En obemannad sjömack för förnybara bränslen är på väg att lanseras i Sverige. I början av december meddelade Fossil Free Marine att man nu har ansökt om patent för sin konstruktion som man ägnat nästan tio år att utveckla.

– Vi har med vår station skapat en helt ny världsstandard för säker och hållbar hantering av fossilfria drivmedel i marina miljöer. Vi kan som ingen annan erbjuda en säker distribution och öka takten i omställningen till förnybara drivmedel till havs, säger Niklas Sjöö, medgrundare av Fossil Free Marine, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Maersk sju år snabbare med gröna bränslen

Vilka bränslen som kommer att erbjudas på marinstationen är inte officiellt ännu, men HVO100 omnämns. Det är ett bränsle som ska vara producerat av 100 procent förnybar råvara och har stora likheter med vanlig fossil diesel. Enligt tillverkaren ska bränslet gå att använda i alla typer av dieselmotorer, men än så länge är det inte godkänt av särskilt många motortillverkare.

Macken ska vara flytande och produceras i ett kompositmaterial, och är utformad för att försvåra för bränslestöld. Två bränslestationer är redan planerade att sjösättas i Stockholms skärgård under andra halvan av 2022. De båda stationerna har delvis finansierats med medel från Klimatklivet, ett investeringsstöd som delas ut av just Naturvårdsverket.

– Vi kan verkligen göra båtlivet hållbart och miljövänligt, här och nu, säger Karl-Oskar Tjernström, vd och medgrundare, i pressmeddelandet.

LÄS MER: Gror dieselmonstret i era tankar?


Text: Elinor Karlin • 2021-12-29
BåtnyttNyheterbränsleFossila bränslenHVO100Klimat
Rulla till toppen