Grinda, Stockholms skärgård. Nu vill Skärgårdsstiftelsen föra en omorganisation som kan minska personalstyrkan i skärgården. Foto: Unsplash

Båtnytt

Skärgårdsstiftelsen vill halvera personalstyrkan

Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän förvaltar ett 40-tal naturreservat i Stockholms skärgård. Nu riskerar deras anställningar av bortförhandlas.

Text: Elinor Karlin • 2022-04-29 Uppdaterad 2022-04-29

Många som arbetar med förvaltning i Stockholms skärgård riskerar att förlora sina jobb. Det är Skärgårdsstiftelsen som vill skära ned på sin personal. Fackförbundet kommunal sitter nu i förhandlingar med arbetsgivaren, vilket SVT rapporterat om. 

– Skärgårdsstiftelsen vill radikalt ta bort personal på fältet ute i skärgården. Det här kan indirekt ge en avfolkning av människor som i dag bor i skärgården, säger Carina Lenngren, fackligt ombud Kommunal, till SVT. 

I nuläget finns det totalt 20 heltidstjänster som Skärgårdsstiftelsen vill halvera. Det är en omorganisation som ska genomföras, och målet är att personal ska kunna samordnas på gemensamma kontor. 

– Vi måste effektivisera organisationskulturen och säkerställa arbetsmiljön. I övrigt vill jag inte kommentera innan förhandlingar är klara, säger Anna Waxin, vd Skärgårdsstiftelsen, till SVT. 

Skärgårdsstiftelsen sköter och förvaltar ett 40-tal naturreservat och det är just den organisationen som omfattar naturvårdare och tillsynsmän som kommer att påverkas. De ansvarar för bland annat sophämtning och byggnadsarbeten runtom i skärgård, och inte sällan är de själva boende i skärgården. 

– Det här är människor som till största delen har levt i generationer där ute. De är skärgårdens varumärke, och det är det man slår sönder, säger Carina Lenngren, till SVT.


Text: Elinor Karlin • 2022-04-29
BåtnyttSkärgårdsstiftelsen
Rulla till toppen