Hanse Thorslund, projektledare, har tvingats ställa in mässan tre gånger på raken. Nu är det äntligen dags på riktigt. Foto: Elinor Karlin

Allt för sjön

Snart blir det båtmässa i Stockholm: ”Känns väldigt bra”

Nu är det bara två veckor kvar till vårens första riktiga båtevenemang i Stockholm. Vi har pratat med Hanse Thorslund, mässans projektledare.

Text: Elinor Karlin • 2023-02-22 Uppdaterad 2023-03-13

Den andra veckan i mars 2020 var en vecka som få av oss kommer att glömma. Den inleddes skakigt, med oro för att sportlovsresenärerna från Italienska alperna skulle ta med sig coronavirus hem till Sverige. Halvvägs igenom var krisen ett faktum och det samhället som vi kände det monterades ned bit för bit. Båtmässan Allt för sjön i Älvsjö hamnade mitt i stormen, och lagom till andra helgen fick även de stänga. 

Nu är det äntligen dags igen. Det är nu drygt två veckor kvar tills mässan slår upp sina portar, för första gången sedan pandemins utbrott. Hanse Thorslund är projektledare för mässan. 

Förra året fick ni ställa in med kort varsel, men i år ser allt ut som det ska. Hur känns det?

– Jag tycker det känns väldigt bra. Båthallen är i princip full och då är det nästan inget utrymme kvar. Vi har gjort om hallen lite, den har varit lite längre tidigare. Vi har också flyttat tillbehörshallen så att båda hallarna ligger bredvid varandra. Den ser fantastisk ut med alla tillverkare och varumärken som man förväntar sig. Och så alla tre butiker: Seasea, Erlandsons och Hjertmans. 

Det har varit mässa både i Göteborg och i Düsseldorf nyligen, där vi hört rykten om att det var färre utställare än vanligt. Hur blir det för er?

– Vi har också lite färre utställare än vanligt, men jag tycker fortfarande att det är ganska många. Det är kanske 10 procent färre. Det är många som fattar internationella beslut, som till exempel Yamaha som nu bara är med på Boot i Düsseldorf och inga andra mässor. Det drabbar ju oss andra. Men sen tror jag att i och med att det är omstart så finns det alltid ett antal utställare som låter andra testa och se hur det går. 

Säljs det fortfarande båtar på mässorna?

– Jadå, under 2019 hade vi en återförsäljare som sålde 200 båtar. Då är mässan värd allt för dem. Hur det är nu, det vet vi inte förrän efteråt. Men man måste inte köpa båt på mässan heller, du kan gå dit och titta och fatta beslutet senare. Mässan har fortfarande en roll att fylla. 

Allt för sjön genomförs under två långhelger (torsdag–söndag) i stället för de vanliga tio dagarna i sträck. Den första mässperioden blir 9–12 mars och den andra 16–19 mars. Det blir alltså inte längre möjligt att besöka mässan under måndag–onsdag. I år kommer föreläsningarna ha olika temadagar, och bland annat kommer Sven Yrvind att synas på scenen.

Vad tycker du är höjdpunkten på mässan?

– Jag gillar ju främst att segla själv, så jag gillar att gå runt, kanske få snacket med segelmakare på plats. Sedan lyssnar jag gärna på KSSS seglarforum. Det är också många nyheter och båtar som gör premiär på mässan. 

Bland annat utlovar han flera elbåtspremiärer. Vi kommer få bevittna premiärem för den innovativa båten Mantaray, som är konstruerad med en helt mekanisk typ av foiling som gör båten snabb och energieffektiv. Finska Grandezza är på plats med en 30-fotare, som visades första gången i Düsseldorf. 

Men det är ganska många seglare som brukar bli lite besvikna över bristen på stora segelbåtar?

– Ja, det är en utmaning men det är samma utmaning som de har på alla stora inomhusmässor. Det är tungt att transportera båtar på land, och det säljs inte heller så mycket nya segelbåtar i Sverige. De tillverkarna har hittat en annan form för att marknadsföra sig.

Allt för sjön
Första helgen 9-12 mars: (Parallellt med Antikmässan)
Torsdag 15:00-21:00
Fredag 10:00-18:00
Lördag 10:00-18:00 
Söndag 10:00-18:00

Andra helgen 16-19 mars: (Parallellt med Sportfiskemässan)
Torsdag 12:00-21:00
Fredag 10:00-18:00
Lördag 10:00-18:00 
Söndag 10:00-18:00

Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö


Text: Elinor Karlin • 2023-02-22
BåtnyttAllt för SjönBåtmässa
Rulla till toppen