Strax norr om motorvägsbron, i södra Maren, kommer arbetet att genomföras. Foto: Esquilo/Wikimedia Commons, Sjöfartsverket

Båtnytt

Stängt i Södertälje kanal under helgen

Den 8-10 juli blir det svårt att passera Södertälje kanal med båt. Kanalen är stängd på grund av ett omfattande VA-arbete, och fritidsbåtar släpps igenom på särskilda tider.

Text: Elinor Karlin • 2022-07-05 Uppdaterad 2022-07-08

Södertälje kanal stänger för båttrafik under helgen den 8-10 juli. Varken fartyg eller fritidsbåtar kommer igenom medan Telge nät byter ut VA-ledningar som korsar Södertälje kanal söder om slussen, enligt ett pressmeddelande från Sjöfartsverket.

– Sjöfartsverket har gjort bedömningen att en avlysning på en helg är det som ger minst negativa effekter för sjöfartsnäringen. Men vi bedömer det som nödvändigt att införa avlysningen för att Telge Näts ledningsomläggning ska kunna genomföras på ett så säkert och effektivt sätt som möjligt, säger Johan Wahlström, enhetschef, Maritim samverkan och utveckling, Sjöfartsverket.

LÄS MER: Så gör vi bort oss när vi slussar – slussvakten berättar

Ledningarna grävs ner i sjöbotten och det krävs ett omfattande arbete med alltifrån schaktning och muddring till svetsning av ledningar. Inga fartyg över 24 meters längd kommer att kunna passera under helgen, men för fritidsbåtar kommer det att finnas vissa tider då man gör undantag i avlysningen:

  • Fredag 8 juli från klockan 20:00 till lördag 9 juli klockan 06:30.
  • Lördag 9 juli mellan kl. 11:00-13:00, samt från klockan 20:00 till söndag 10 juli klockan 06:30.
  • Söndag 10 juli, båtar kommer att kunna släppas igenom under arbetets gång när omständigheterna så medger.

Arbetsområdet är den södra delen av Maren, strax norr om motorvägsbron. Det finns arbetsbåtar på plats som ska dirigera båttrafiken och skydda de dykare som befinner sig i vattnet.


Text: Elinor Karlin • 2022-07-05
Båtnytt
Rulla till toppen