Svedeas båtstipendium riktar sig bara till kvinnor. Foto: Pressbild

Båtnytt

Stipendium speciellt för kvinnor till sjöss

Sedan 2015 har några kvinnor varje år erbjudits ett stipendium för att utbilda sig inom höghastighetsmanövrering, som delas ut av försäkringsbolaget Svedea. Nu är årets ansökningsperiod öppen.

Text: Elinor Karlin • 2023-10-04 Uppdaterad 2023-10-04

Varje år utlyser försäkringsbolaget Svedea ett stipendium för kvinnor som vill stärka sina båtkunskaper. Målet är att fler kvinnor ska känna sig trygga att framföra motorbåtar själva. Nu har anmälan öppnat till nästa års stipendium. 

– Varje år söker hundratals kvinnor vårt stipendium och omdömena från stipendiaterna är alltid lika positiva. Vi räknar med ett stort tryck även den här gången, säger Göran Södergren, affärsansvarig båt på Svedea, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Här är tidigare båtstipendiater

De hundratals ansökande konkurrerar om 11 platser på en intensivutbildning samt examination i manöverintyg för högfartsbåt. Kursen genomförs i slutet av maj i Stockholms skärgård och vänder sig till kvinnor över 18 år. Liksom förra året är två av platserna vikta åt kvinnor som redan arbetar i båtbranschen, till exempel på varv eller i båttillbehörsbutiker. 

– Att även ge kvinnor som arbetar i båtbutiker, varv och tillbehörsaffärer chansen att träna på de viktigaste momenten till sjöss blev en succé förra året. Så företräder du marinbranschen och vill bli bättre på att framföra en motorbåt är du också välkommen att söka, säger Göran Södergren.

Ansökan av Båtstipendiet är öppen fram till 18 december.


Text: Elinor Karlin • 2023-10-04
BåtnyttMotorbåt
Rulla till toppen