Tävlingarna genomförs på virtuella versioner av riktiga geografiska platser – med autentiskt väder. Bild: Pressbild

Allt för sjön

Svensk mästare i e-segling koras i Älvsjö

För andra året i rad genomförs SM i e-segling – alltså segling genom onlinespel. Nu hoppas de få en stor publik under SM-finalen som genomförs på årets mässa i Älvsjö.

Text: Elinor Karlin • 2023-02-15 Uppdaterad 2023-03-13

Årets Allt för sjön på Älvsjömässan kommer att gästas av ett helt nytt evenemang: SM-finalen i den relativt nya sporten e-segling. Ett åttiotal deltagare har under året kämpat för att kvala in till finalen, som kommer att avgöras på Marina scenen i A-hallen. 

– Så många som möjligt av våra 20 finalister ska vara på plats, och besökarna kommer att kunna titta på en stor skärm. Det här kommer att bli superroligt. Vi kommer ha en livekommentator så att alla kan hänga med, säger Isabelle Lindsten på Svenska Seglarförbundet som står bakom SM-serien. 

LÄS MER: Det lackas – för vårens båtmässor

Själva tävlingen genomförs i spelet Virtual Regatta Inshore, ett kappseglingsspel online som finns tillgängligt till både mobila enheter och desktop. Förra året var också första gången som en serie med SM-status genomfördes, och då sändes finalen live i samband med Gotland runt-starten. 

Isabelle Lindsten, kappseglings- och sponsoransvarig på Svenska Seglarförbundet. Foto: Pressbild

– Men då hade vi lite färre deltagare än nu, så vi har kommit fram till att e-segling gör sig lite bättre på vintern. 

Många av deltagarna är förstås seglare även med fysiska båtar, vilket gör att intresset svalnar något under sommarsäsongen. Men det är inte bara seglare som deltar. Isabelle Lindsten berättar att en del är nyfrälsta i sporten, och förbundet har nu påbörjat ett projekt för att se om det kan locka fler ut på sjön. 

– Vi etablerar kontakt med spelhallar och försöker komma in med just det här spelet. Vi har ett pilotprojekt i Ystad där de har också har en e-sportsklubb. Sedan ska de till Ystad segelsällskap och prova segling på riktigt, de är väldigt taggade. 

Hittills har tre deltävlingar i SM-serien genomförts. Alla tävlingar har varit livesända online på livestreamingtjänsten Twitch, och det krävs ingen deltagaravgift för att medverka. Det är också gratis att skapa ett spelkonto, även om man kan göra en del köp i spelet. Tio av finalplatserna går till de som rankas bäst i SM-serien, men de övriga tio platserna går till de tio svenskar som rankas högst på spelets världsrankning. 

– Vi kommer att köra fem kappseglingar totalt på finalen, det är oftast så det går till inom kappsegling. Då har man en chans att ta igen om man missar något, säger Isabelle Lindsten. 

Utifrån SM-serien så tar förbundet ut ett svenskt landslag som kan vara med och tävla i en större ”Nations Cup” som arrangeras i spelet. Spelet är utvecklat i Frankrike, men det spelas globalt med nationella serier i flera länder. 

– Det som är spännande är att de tar in väderprognoser i realtid. Om du seglar ett race i ett virtuellt San Fransisco, så får du de väderförhållanden som det är där. Det gör det hela väldigt spännande. Och de utvecklar spelet hela tiden, mycket med hjälp av spelarna. Jag vet att våra svenska deltagare har lämnat ganska mycket input, och utvecklarna har varit lyhörda.


Text: Elinor Karlin • 2023-02-15
BåtnyttAllt för SjönBåtmässaE-segling
Rulla till toppen