Shogun 43 och Arcona 50 är de två svenska båtar som kan utses till årets europeiska performance-båt. Foto: Pressbilder

Båtnytt

Två svenska båtar nominerade till European Yacht of the Year

I år får Sverige representation från både ost- och västkusten i European Yacht of the Year. Men bara en av de svenska båtarna har chansen att få den prestigefulla utmärkelsen.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-01 Uppdaterad 2023-08-31

21 båtar har nominerats till årets European Yacht of the Year. Det offentliggörs i dag den 1 september. 

– Det som är speciellt roligt i år är att två svenska båtar är nominerade. Det är kul när det händer eftersom svenska varv är duktiga, och tar fram båtar som mina europeiska kollegor uppskattar så mycket att de skulle kunna vinna European Yacht of the Year, säger Joakim Hermansson. 

Joakim Hermansson är både Praktiskt Båtägandes egen testredaktör, och också jurymedlem i den prestigefulla tävlingen. Som svensk får han inte själv rösta på svenska båtar, allt för att resultatet ska vara så opartiskt som möjligt. De nominerade båtarna är dels Arcona 50, Uddevallavarvets senaste flaggskepp. Dels är det Shogun 43, som är byggd helt i kolfiber på Rosättra Varv tillsammans med Vaxholm Komposit. 

– Det är lite tråkigt att båda två är nominerade i samma klass, då kan ju inte båda vinna. De ligger under performance-klassen, prestandabåtar byggda för att ge en riktigt god seglingsupplevelse, säger Joakim Hermansson. 

Men det är många båtar som håller måttet i år. Totalt är det 21 båtar som ska provseglas av jurygruppen under två tillfällen. I slutet av september samlas de i franska La Rochelle, och i oktober träffas de i spanska Port Ginesta. 

– I år är det åtta båtar som har nominerats till familjeklassen, så många har vi aldrig nominerat till en klass tidigare. Det var många som var så bra i år och vi har nominerat åtta stycken för att vi bedömer att alla åtta skulle kunna vara vinnare. Sedan ska vi väga dem mot varandra vid de provseglingstillfällen vi har. 

Nominerade båtar

(Klicka på båtnamnet för bild)


Text: Elinor Karlin • 2023-09-01
BåtnyttArconaBavariaDufourEuropean Yacht of the YearShogun
Rulla till toppen