En brygga där båtar ligger förtöjda, vid Bullandö marina i Stockholm.

Stockholm Marin på Bullandö i Stockholms skärgård är en av Sweboats medlemmar. Där kan du köpa en varudeklarerad begagnad båt. Foto: Joakim Hermansson

Båtnytt

Varudeklaration ska göra båtköp tryggare

En varudeklaration som är godkänd av Konsumentverket. Det är främsta argumentet för att köpa begagnad båt av en handlare som är medlem i branschorganisationen Sweboat.

Text: Joakim Hermansson • 2024-09-04 Uppdaterad 2024-09-04

I många branscher är det vanligt att de företag som verkar inom branschen samlar sig i en organisation som bland annat har till syfte att driva branschens frågor i samhällsdebatten och gentemot makthavarna. Att en branschorganisation står bakom sina medlemsföretag och stöttar dem i olika ärenden är förstås självklart, men organisationens arbete kan faktiskt också innebära positiva effekter för oss konsumenter. Ofta ställs nämligen ganska höga krav på medlemsföretagen för att de överhuvudtaget ska få lov att bli medlemmar.

Vilka aktörer som helst släpps helt enkelt inte in i gemenskapen, något som även ger oss som handlar med dem en viss trygghet. Den som till exempel är spekulant på en begagnad bil kan sannolikt känna sig säkrare på att allt går rätt till när affären görs med en handlare som är medlem i Motorbranschens Riksförbund.

Läs mer: https://www.praktisktbatagande.se/artiklar/sa-utvecklas-batpriserna

För båtbranschen heter motsvarigheten Sweboat som är båtbranschens riksförbund och samlar 400 medlemmar över hela landet. Några av dem handlar enbart med andra marinföretag, men flertalet kommer även vi konsumenter i kontakt med. Först och främst handlar det då kanske om bolag som säljer fritidsbåtar och tillbehör eller reparerar, servar och förvarar våra dyrgripar när vi behöver sådan hjälp.

Andra Sweboatföretag tillverkar och exporterar eller importerar båtar, båtmotorer eller tillbehör, och så finns det medlemmar som tillhandahåller båtförsäkringar eller finansieringslösningar. De som producerar bryggor är däremot en kategori som vi båtägare sällan eller aldrig har att göra med, åtminstone inte direkt, medan Sweboats utbildningsföretag kanske anlitas när vi vill förkovra oss.

Medlemsföretag måste uppfylla vissa kriterier

För att få bli medlemsföretag i Sweboat krävs det att man har en fast och väletablerad organisation med verksamhet inom tillverkning, försäljning eller service av branschens produkter. ”Fast och väletablerad” innebär exempelvis att den som enbart har säsongsöppet inte är välkommen.

– Vi vill ha en bransch som ska jobba och anställa folk på årsbasis och ha kontinuitet i sin verksamhet, säger Mats Eriksson som i snart två decennier varit vd för Sweboat.

Andra delar av medlemsprövningen innefattar att två års bokslut ska se okej ut, liksom att man förbinder sig att följa Allmänna Reklamationsnämndens rekommendationer när eventuella tvister med konsumenter hänskjutits dit. Medlemsavgiften är omsättningsbaserad och landar mellan 4 000 och 60 000 kronor per år.

– Vi har en prospectlista på ett hundratal företag som vi försöker bearbeta när vi har tid.

Sweboats varudeklaration ska minska problem efteråt

När Mats Eriksson får chansen att lyfta fram de viktigaste skälen till att vi båt­ägare ska välja Sweboatmedlemmar för våra båtrelaterade affärer är konsumentköplagen det första han nämner.

En konsument är skyddad av konsumentköplagen med tre års reklamationsrätt för ursprungliga fel, alltså fel som fanns där redan vid köpet. Det är tvingande och går inte att friskriva sig från. Reklamationsrätten gäller tre år från det att konsumenten tagit emot varan. Presumtionstiden för ursprungsfel är två år, där säljande företag har bevisbördan att styrka att felet inte fanns vid leverans. Det tredje året blir bevisbördan omvänd.

Konsumentköplagen gäller förvisso alla köp mellan konsumenter och näringsidkare, oavsett om de är Sweboatmedlemmar eller ej, men den varudeklaration som organisationen fått godkänd av Konsumentverket är däremot unik för Sweboatföretag. Konsumentverket är en myndighet som ansvarar för frågor som rör konsumenters köp av varor och tjänster.

Logotype Godkänd marinverkstad
Godkänd Marinverkstad är en verkstad som följer speciella kvalitetskriterier och som har certifierats av Qvalify på uppdrag av branschorganisationen Sweboat.

– Den varudeklaration för begagnade båtar som vi utvecklat och fått godkänd av Konsumentverket minskar risken att eventuella problem behöver klaras ut senare. Om handlaren till exempel tar ett förmedlingsuppdrag av en båt kan eventuella fel på båten hittas tillsammans med säljaren redan när varudeklarationen gås igenom. Då kan felen åtgärdas före försäljningen eller så får kanske priset justeras, säger Mats Eriksson.

Alla som fått ett badrum renoverat vet hur viktigt det är att ha koll på tätskikt, fall och rördragningar. Därför har VVS-branschen skapat certifieringen Säker Vatten som till och med är ett eget bolag som auktoriserar de VVS-företag som sedan får använda symbolen Säker Vatten. Sweboats motsvarighet kallas Godkänd Marinverkstad och ska säkerställa att båtverkstäderna håller utlovad kvalitetsnivå, vilket ska förstärka konsumenternas trygghet.

– De flesta av våra handlare har även en verkstad, och här har många velat ta nästa kliv genom att bli Godkänd Marinverkstad. Sweboat har satt upp kriterierna för verkstädernas kvalitetssäkring och så anlitas det fristående bolaget Qvalify för att kolla av och sköta ackrediteringen, berättar Mats Eriksson.

– Om du ska serva eller vinterförvara din båt så vet du att en godkänd marinverkstad har valt att kvalitetssäkra sin verksamhet och att ackrediteringen revideras årligen. Hittills har vi snart 20 Godkänd Marinverkstad spridda över landet och dubbelt så många i kö för ackreditering. Den som vill hitta Sweboats medlemsföretag gör det lämpligen genom att hålla utkik efter logotypen i varvet, verkstaden eller försäljningslokalen, eller på företagets hemsida. På sweboat.se finns också en sökbar lista och karta med alla medlemmar.

LÄS MER:


Text: Joakim Hermansson • 2024-09-04
BåtnyttbegagnatKöpa båt
Rulla till toppen