Vasaskeppet är på väg att tappa formen – och att bygga en ny pallning till 1600-talsskeppet är en kostsam historia. Foto: Casper Hildebrand/Unsplash

Båtnytt

Vasaskeppet renoveras – ber om Swish

Vasamuseet startar nu en insamling för att hjälpa till med bevarandet av skeppet Vasa. Den stöttning som skeppet i dagsläget ligger i måste bytas ut då den på sikt skadar fartyget.

Text: Elinor Karlin • 2023-12-14 Uppdaterad 2023-12-14

Skeppet Vasa är ett världsunikt kulturarv som lockar över en miljon besökare årligen från hela världen. Men nu väntar stora utmaningar då pallningen av skeppet behöver bytas ut, och Vasamuseets befintliga finansiering inte klarar av att täcka kostnaderna.

Dels behöver golvet i själva skeppshallen förstärkas för att bygga upp den nya stöttningen. Utöver det vill man konstruera en ny yttre stödvagga samt ett internt skelett som båda ska vara i stål. Detta för att hålla uppe det försvagade trät och samtidigt räta upp fartyget som i dagsläget lutar något åt babord.

– Den nya stöttningen utgår från hur Vasa är konstruerat, och stöttorna placeras där det är bäst för skeppet. Den byggs så att det blir möjligt att räta upp skeppet och ska också kunna justeras efter hand om det behövs. Den nya stöttningen kommer se till att skeppet håller sin befintliga form och att skrovets rörelser bromsas så att risken för sprickbildningar minskar, säger Magnus Olofsson, projektchef för Stötta Vasa.

Vasamuseet är självförsörjande och lever främst på egna biljettintäkter för att driva runt verksamheten. Det kommer inte att räcka när pallningen ska byggas om, berättar museichefen Jenny Lind.

– Vi behöver hjälp med att finansiera den nya stöttningen – museets största utmaning sedan bärgningen och konserveringen. Det här är ett extraordinärt projekt som vi inte klarar att finansiera helt själva. Därför söker vi nu donatorer och sponsorer som kan hjälpa oss att rädda och bevara skeppet för framtida generationer. Alla gåvor vi får in går oavkortat till den nya stöttningen och vi är tacksamma för alla bidrag, stora som små.

Projektstart planeras under andra kvartalet 2024 och målet är att bygget ska vara klart lagom till Vasaskeppets 400-årsdag år 2028. Insamlingsinformation finns på Vasamuseets hemsida där både privatpersoner och företag kan läsa mer om hur man kan hjälpa till via Swish eller donationssamarbete.


Text: Elinor Karlin • 2023-12-14
BåtnyttSegelskutaTräbåtVasaskeppet
Rulla till toppen