Viking Rosella ska få en ny karriär i Grekland. Foto: Oscar Soljamo/Pressbild

Båtnytt

Viking Rosella säljs – Kapellskär-rutten pausas

Viking Rosella ska säljas till Grekland. I samband med det pausar Viking Line trafiken på rutten mellan Kapellskär och Mariehamn. I stället väljer rederiet att satsa på de rutter som trafikeras av mer moderna fartyg.

Text: Elinor Karlin • 2022-12-09 Uppdaterad 2022-12-09

Viking Line säljer sin äldsta färja Rosella till Grekland, efter att ha fått ett bud som de inte kunde tacka nej till. Det rapporterar bland annat tidningen Ålands Sjöfart. Kontrakten anger en köpeskilling på 11 250 000 euro, vilket var med än de väntat sig enligt vd:n Jan Hanses. Rosella kommer fortsätta gå i trafik över julhelgen, och 8 januari går hon sin sista tur. Därefter väntar det Egeiska havet.

– Det känns såklart vemodigt och sorgligt men är det bästa för bolaget och ett faktum vi måste acceptera. Det hade inte varit långsiktigt klokt att fortsätta trafikera med Rosella som ändå har över 40 år på nacken. Hon passar inte in i de krav på miljöavtryck som rederiet ställer, säger Jan Hanses till Ålands Sjöfart.

LÄS MER: Ny Viking-färja trafikerar skärgården från 1 mars

Rosella byggdes i slutet av 70-talet och trafikerade Kapellskär redan sitt första år i sjön, följt av några års uppehåll. Hamnen har varit en stadig angöringspunkt för Viking Line ända sedan rederiet grundades på 60-talet, men i nuläget kan de inte berätta om några planer på att ta in något nytt fartyg längs med sträckan. Orsaken är bristande lönsamhet.

– Jag tror inte att vi kommer att se ett fartyg på plats på den här rutten till sommaren. Vi har inte identifierat något alternativt fartyg, säger Jan Hanses till Ålands Sjöfart.

Den här nyheten kommer inte allt för lång tid efter beskedet att Viking Line köper upp andelar i konkurrenten Eckerö linjen, som också trafikerar roslagskusten, mellan svenska Grisslehamn och åländska Eckerö. Förvärvet kostade ungefär lika mycket som de fick för Rosella, drygt 11 miljoner euro, men det är helt slumpmässigt menar Jan Hanses. Hur de ska lösa trafiken mellan Roslagen och Åland blir en senare fråga. Nu satsar de först och främst på sina nyaste fartyg. Det senaste, Viking Glory, sjösattes så sent som 2022 och drivs med naturgas.

Det senaste fartyget som Viking Line sålde var Amorella, som då gick till ett rederi i Medelhavet.

LÄS MER: Viking Line säljer Amorella till Medelhavet


Text: Elinor Karlin • 2022-12-09
BåtnyttFartygKryssningViking Line
Rulla till toppen