Pandemitrycket på skärgården har släppt - samtidigt som allt fler bokar kryssningar. Foto: Jacob Saurén/Viking Line, Johan Ericsson/Unsplash

Båtnytt

Besökstrycket på skärgården minskar – fler åker på kryssning

Pandemin är snart ett minne blott. Nu är vi tillbaka i samma rörelsemönster som innan – i stället väljer folk att åka Finlandsfärja.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-09 Uppdaterad 2023-06-09

Drygt tre år efter att pandemin inleddes så visar fler och fler analyser att våra rörelsemönster helt har återgått till det normala. Dels meddelar Skärgårdsstiftelsen i Skärgårdsbarometern att det förra året var färre som rörde sig i Stockholms skärgård än under pandemin. Det syns om man analyserar trafiken för mobiltelefoni. 

– En möjlig anledning till det stora tappet under förra året är att pandemiåren skapade ett stort sug efter att åka utomlands på semestern, säger Ulrika Palmblad-Wennergren, på Skärgårdsstiftelsen. 

De ser dock fortfarande tecken på att det är hög aktivitet i områden som erbjuder mycket aktiviteter, och under högsäsong var skärgården i princip fullbelagd. Jan Pfister, turistentreprenör på Grinda, ser en positiv trend i området. 

– Under pandemin upptäckte helt nya målgrupper Grinda, och de fortsätter komma ut. Det rör sig också mer folk i mellanskärgården, då båtarna verkar stanna här och röra sig kortare sträckor när bränslepriserna är höga, säger han. 

Och att det finns ett resesug verkar bekräftas – även om det finns de som vill ägna semestern till sjöss. Samtidigt meddelar Viking Line att de fördubblar sin trafik till Helsingfors under sommaren. Bokningstrycket har nu helt gått tillbaka till samma nivåer som innan pandemin. 

– Därför är vi glada att åter kunna erbjuda dagliga avgångar mellan Stockholm och Helsingfors under vår absoluta högsäsong. Även vårt nya fartyg Viking Glory fortsätter att locka svenskarna ut till havs, tillsammans med parhästen Viking Grace på vackra Åbo-linjen, säger Kenneth Gustavsson, kommersiell direktör på Viking Line Skandinavien.


Text: Elinor Karlin • 2023-06-09
BåtnyttPandemiStockholms skärgårdViking Line
Rulla till toppen