Presenningen fästs med velcroband direkt i duken. Foto: Polyropes

Gör det själv

Ny båtprodukt: En presenning som andas

Vintern innebär en ny typ av aktivitet på båten, men för många också en hel del oro. Klarar täckningen vinterstormarna? Nu lanseras en helt ny typ av båtpresenning som kanske kan råda bot på det.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-08 Uppdaterad 2023-11-02

Polyropes är i vanliga fall kända för att sälja tamp och tågvirke till fritidsbåtsmarknaden. Nu provar de att utveckla sitt båtsortiment med en för dem helt ny produkt: Toptex blue cover, en presenning för vinterförvaring av båtar. Själva duken är utvecklad för att täcka halmbalar på lantbruk, och med den kommer en rad speciella egenskaper som man inte ser hos de traditionella presenningarna. 

– Vattnet rinner av, och skulle det komma in lite fukt så torkar det just eftersom duken andas. Den är lätt och kan monteras av en person. Vi har testat den två säsonger nu, och ser inte minsta spår av mögel, säger Julia Trulsson, marknadschef på Polyropes. 

Inför första säsongen släpper de presenningen i två olika storlekar: en på 5×10 meter och en på 14×10. Fler storlekar är förmodligen att vänta, men om du har andra behov i början så tillåter materialet att man formklipper till rätt storlek med en vanlig sax. Enligt Julia Trulsson så är materialet så slitstarkt att hålen inte går att dra upp med handkraft.

I och med att duken andas så ska den också ligga väldigt stilla på täckställningen. Det medför att den inte slits så hårt och Polyropes uppskattar att den kommer hålla åtminstone fem–sex säsonger. Det finns inte heller några öljetter som kan slitas sönder i vinden. Duken fästs runt skrovet med hjälp av velcroband, ett slags kardborremontage som sluts direkt om presenningen. Det ska inte bli några märken efter bandet och du ska kunna hänga upp till 100 kilo. Drar du bandet rätt ut så lossnar det, inte annars, enligt Julia Trulsson. 

I övrigt ska den fästas med bra spänning och lutning, precis som en vanlig presenning görs på vintern. Materialet är till hundra procent polypropylen, en sorts plast, vilket gör att den är lätt att återvinna då hela duken slängs i samma återvinningskärl. Initialt kommer den att säljas via Polyropes egen hemsida, men de kommer också att marknadsföra sig direkt mot båtklubbar och båtvarv. 

– Vi får se om det blir några återförsäljare beroende på intresse, men det är inte vårt huvudfokus. Vi satsar mer på våra egna kanaler just nu. 

Presenningen lanseras den 11 september. Priset för den lilla presenningen (5×10 meter) landar på 2379 kronor, och den stora (14×10 meter) på 6599 kronor. Polyropes lämnar tre års garanti på produkten.

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Bli prenumerant

Vi guidar dig till de bästa upplevelserna på sjön och ger dig kunskaperna att sköta om din båt på bästa sätt.


Text: Elinor Karlin • 2023-09-08
Gör det självBåtprylarHöstupptagning
Rulla till toppen