Den nya krympplasten från Bioaqualife är gjord för att återvinnas. Foto: Bioaqualife
Nu finns biologiskt nedbrytbar krympplast
Krympplast blir en allt vanligare syn på varvsplanen som metod för att täcka båten för vintern. Men hur miljövänligt är det? Vi har hittat en ny produkt som ska vara aningen mer hållbar än de traditionella lösningarna.
Krympplast har på senare år blivit en mer och mer populär metod att täcka båten för vinterförvaring, men nackdelen är att den bara kan användas en enda gång, åtminstone utan att materialet först återvinns och sedan nyproduceras.
För att lindra eventuellt dåligt miljösamvete hos de båtägare som ändå vill använda sig av krympplast har det amerikanska bolaget Bioaqualife nu utvecklat en helt ny och mindre miljöpåverkande krympplast. Enligt ett pressmeddelande ska den nya krympplasten tack vare en organisk tillsats vara biologiskt nedbrytbar samtidigt som den är återvinningsbar.
LÄS MER: Bygga täckställning till båt – våra bästa tips
Under typiska miljöförhållanden för deponier innebär detta att plasten kommer att sönderfalla, till skillnad från traditionell plast som har en obestämd livslängd. Den biologiska nedbrytningen börjar först när plasten utsätts för en mikrobrik miljö som till exempel i en deponi.
Tillsatsen attraherar bakterier till plasten, och när de smälter den börjar plastens molekylära struktur att brytas ner till jord och naturgaser. Bioaqualifes krympplast kommer enligt pressmeddelandet inte att sönderfalla till mikroplast och ska inte heller kräva värme, ljus eller syre för att brytas ner.
Läs mer:
Text: Joakim Hermansson • 2024-01-26
Båtnytt • Havsmiljö • Höstupptagning • Upptagning