Svartmunnad smörbult tar över mer och mer. Foto: Joakim Hållen/Pressbild

Havsmiljö

Larmet: Här har invasiv fisk tagit över

Svartmunnad smörbult heter den invasiva fisken som kom till Sverige 2008 från sydligare breddgrader. Nu har den etablerat sig såpass att den tagit över i vissa områden.

Text: Elinor Karlin • 2023-10-30 Uppdaterad 2023-10-30

Den invasiva fisken svartmunnad smörbult för närmast okänd i Sverige för några år sedan – men nu har den exploderat i förekomst på vissa platser. Nu konstaterar IVL svenska miljöinstitutet att den rentutav är den dominerande fisken i en del områden i Gävlebukten. 

– Invasiva arter kan i vissa fall konkurrera ut inhemska arter och utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden. Risken finns att etableringen av svartmunnad smörbult i svenska vatten kan få stora effekter på inhemska arter och påverka ekosystemet, säger Mikael Dahl, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Havslivet störs av förbränningsmotorer: “Fasa ut dem”

Fisken blir upp till 18 centimeter lång i svenska vatten och är mestadels gråbrun, men under lekperioden ändrar hannen färg till svart. Den äter musslor, kräftdjur, mindre fiskar och även fiskrom. Ursprungligen kommer den från Svarta och Kaspiska havet men den är väldigt anpassningsbar vilket ger den typiska egenskaper för en invasiv fiskart. 

– Länsstyrelsen Gävleborg har tidigare fått alarmerande stora fångster av svartmunnad smörbult vid Österviksudden. Den stora mängden är också något som våra prover med miljö-DNA bekräftar, så det kommer behövas fler innovativa lösningar för att minska och begränsa att den här fisken inte sprids ytterligare, säger Mikael Dahl.

Analystekniken, miljö-DNA, innebär kort och gott att man provtar vattnet för att analysera vilka olika organismer som rör sig i området, något som Mikael Dahl beskriver som ett kraftfullt och kostnadseffektivt verktyg för att bedöma biologisk mångfald. 

– För vissa djurgrupper är metoden så pass mogen att det går att översätta antalet DNA-sekvenser till den relativa förekomsten av arten i området där miljöprovet samlades in. Verktyget kan därför även användas för att se förändringar i förekomst över tid, säger han.


Text: Elinor Karlin • 2023-10-30
BåtnyttHavsmiljö
Rulla till toppen