Kraftig ledbelysning och en magnetskål för att hålla koll på alla skruvar kanske kan vara en trevlig uppdatering till verktygslådan inför nästa säsongs båtfix?

Pryltips

Pryltips: Spåra tjuven med GPS-tracker

Det är mellansäsong i båtfixet – men det är hög tid att spana på praktiska prylar inför nästa säsong. Här har du tips på alltifrån verktyg och elektronik till schysst inredning som kan vara kul att ha i båten.

Text: Anders Reuterswärd • 2024-01-03 Uppdaterad 2023-12-21

Elfördelning

Dags att modernisera elsystemet? Nyheten Egis 2601B är en intelligent strömfördelningsmodul med 14 positioner fördelade på tre säkringsgrupper, varav tre högampereutgångar. Bland annat finns valfritt under- och överspänningsskydd, LED-indikatorer för på/av, indikering av trasig säkring eller spännings-/temperaturavvikelser. Maximal ström för hela modulen är 175 ampere, och kontinuerlig ström per säkringsgrupp är 75 till 115 ampere. Enheten är utbyggbar upp till 31 säkringsutgångar med säkringsblock i Egis RT- eller CT-serier.
Pris: 3400 kronor. Mer info: digital-skipper.se

Rejält ljus

Med ett kraftigt robust hölje av hårt aluminium, ABS, PC, gummi och TPR-material är denna 2 000 lumen LED-strålkastare anpassad för den marina miljön. Konstruktionen står väl emot stötar och vibrationer och handtaget är räfflat och greppvänligt. Två effektinställningar finns, hög och låg. Ljuskäglan når 400 meter. På undersidan av huvudreflektorn finns en mindre sex watts LED-lampa för arbetsljus eller som lykta. På baksidan finns ett fack för usb-laddkabeln. Vikten är 500 gram.
Pris: 630 kronor. Mer info: nautec.se

Ordning & reda

Det kan bli en hel del lösa skruvar och grejer när du mekar med båtens motor, och ramlar de ner i kölsvinet är de oftast borta för gott. Då kan den här nya lilla prylen från Biltema komma väl till pass – en magnetisk skål med en diameter på elva centimeter och ett djup på åtta centimeter. Den gummiklädda foten är även den magnetisk.
Pris: 40 kronor. Mer info: biltema.se

Uppgraderad plotter

Sjökortsplottrarna i Garmins nya Echomap Ultra 2-serie finns i storlekarna tio och tolv tum, har en touchskärm som kan läsas i solljus, knappar, UHD-skanningsekolod, stöd för Garmin Navionics+ och Garmin Navionics Vision+-sjökort. Det finns dessutom wifi för delning med en annan plotter och möjlighet till skärminspelning. Positionsnoggrannheten är förbättrad och operativsystemet moderniserat med
uppdaterad grafik och menyer.
Pris: 28 000 till 40 000 kronor. Mer info: garmin.se

Skärm som instrumentpanel

QK-IC20 är en avancerad programmerbar instrumentpanel med en 4,3-tums färg-LCD-skärm, lämplig för övervakning av data via NMEA 0183/NMEA 2000 och wifi, som vind, hastighet, position, djup, motorinformation och mer. Den har både dag- och nattlägen, stöd för olika dataingångar samt ljudliga och visuella larm för säker dataövervakning. Enheten har ett intuitivt grafiskt användargränssnitt som möjliggör omfattande anpassning. Flera monteringsalternativ finns.
Pris: 2850 kronor. Mer info: marinwebben.se

Snygg dimmer

Båtsystems nya BDD-1, Blue Dot Dimmer, är en liten dimmerknapp som är tillverkad av rostfritt stål. Den har en integrerad touchdimmer som gör det enkelt att justera belysningen till önskad nivå med en lätt beröring. En blå LED-indikator tänds när dimmern är aktiv. Blue Dot Dimmer är kompatibel med 10–30 volts system och har en maximal kapacitet på sex ampere, vilket gör den lämplig för användning i båtar.
Pris: 300 kronor. Mer info: batsystem.se

Sopsortera

De nya bestämmelserna om att båtklubbar måste ha en avfallshanteringsplan innebär krav på sopsortering. Det kan ju vara lite bökigt i båten, men med det nya sopsorteringssystemet Green Lizzie kan det vara görbart. Måtten är rimliga, hinkarna är lätta att bära och kärlen har en praktisk innerbehållare som gör det enkelt att tömma och rengöra dem. Vänd på kärlet och pressa ut bottnen för att tömma behållaren. Tillverkade i bioplast baserad på rena träfibrer från svenska skogar.
Pris: från 264 kronor (ett kärl) till 1 200 kronor (sex kärl). Mer info: greenlizzie.com

Spåra tjuven

Cobblestone gps-tracker från Copenhagen Trackers är en danskutvecklad gps-spårare utan abonnemangsavgifter – ett inbyggt, förbetalt sim-kort gör att den fungerar utan vare sig abonnemang eller fasta avgifter i hela EU. Fäst den i båten, på motorn eller något annat som kan riskera att bli stulet. Tillhörande app finns för både Android och Ios.
Pris: 1832 kronor. Mer info: cphtrackers.com


Text: Anders Reuterswärd • 2024-01-03
KöpguideBåtprylar
Rulla till toppen