Papegojor och andra fåglar vill gärna hänga med sin människoflock på semestern. Foto: Unsplash

Djur ombord

Fåglar kan också följa med på sjön

Har du sociala burfåglar och sällskapssjuka hamstrar? De kan hänga med även till sjöss. Men passa elsladdarna ombord.

Text: Johan Cooke • 2022-06-10 Uppdaterad 2022-06-10

Fåglar, gnagare och kaniner är bytesdjur. Och det innebär att det inte är alldeles enkelt att ha dem ombord. Veterinären Cecilia Trägårdh, hos Fågel & Smådjurskliniken i Lomma, anser att dessa djur till skillnad från hundar och katter, inte ska vara lösa inne i båten:

– Till exempel en hamster kan gnaga på elledningar. Om de verkar må bra och bekväma med att följa med är det inget att tveka på att ta med dem i en bur. Sedan kan de vara utanför buren när du svajankrar och har koll, säger hon.

Men innan de tas ombord är det, framför allt för kaniner och gnagare, viktigt att de vänjer sig vid båten och eventuell sjögång.

TV: Så löste Bengt hundens problem ombord på båt

Har du en handtam fågel eller en fågel som är van vid olika miljöer, älskar den sannolikt att få följa med. En sådan fågel vill vara med sin “flock” alltså sina människor hela tiden, menar Cecilia Trägårdh.

– Jag känner till några större papegojor som följer med på sommarens båtturer och älskar det. Bäst är nog att ha dem i bur eller möjligen i en flygsele. De kan inte simma och även om jag har hört om papegojor som har överlevt efter att ha hamnat i vattnet är det ingen god idé, säger Cecilia.

Många reptiler som ödlor kan simma bra. Men reptiler kräver mycket specifika miljöer för att ha en optimal tillvaro. Därför är det nog inte lämpligt att ta med reptiler på en båt. Det beror på att det inte går att erbjuda, värme, luftfuktighet och ljus de kräver utan att ta med sig terrariet. Kan ägaren erbjuda det på en stor båt finns det däremot inget hinder, menar hon.

LÄS MER: Fler hundar än män har flytväst


Text: Johan Cooke • 2022-06-10
ReportageDjur*ombordHusdjur
Scroll to Top