Bortsprungna hundar eller katter nära hemmet är illa men värre blir det om din fyrbenta vän försvinner spårlöst i någon naturhamn. Den här spårsändaren från Tractive uppges ge spårningsuppdateringar på en karta ungefär vart tredje sekund. Foto: Pressbild

Djur ombord

Spårsändare för husdjur ombord – räddare i nöden

Mardrömmen är om din katt eller hund försvinner från en naturhamn, särskilt om du måste kasta loss snabbt. Sätt därför ett GPS-halsband på ditt husdjur.

Text: Johan Cooke • 2022-06-19 Uppdaterad 2022-06-19

Det är enkelt att GPS-spåra ett djur. Det finns både GPS-mottagare som sätts på djurets halsband och halsband med inbyggda mottagare.

Efter att ha laddat ner ett program från nätet kan du på mobilens eller datorns digitala karta, till exempel Google Maps, se var ditt husdjur befinner sig. Räckvidden är i regel obegränsad. För de flesta GPS:er för spårning krävs ett abonnemang för datatrafik. För GPS:er utan abonnemang behöver du ett SIM-kort, som sätts in i GPS-mottagaren, för att få tillgång till mobilnätet. 

LÄS MER: Fler hundar än män har flytväst

Förutom spårningstjänster finns funktioner som till exempel historiska data och röstkommando. Det sistnämnda innebär att du kan ringa upp din GPS och ge kommandon till ditt djur. Vissa GPS-spårare kan avge en ljud- eller ljussignal. Då det blir lättare att hitta djuret i dimma eller mörker.

När du väljer spårsändare för husdjur ska du satsa på en enhet med hög kvalitet. GPS-mottagaren ska tåla en tuff miljö. Som bad, regn, fukt och slagsmål med andra djur. Mottagaren ska inte heller vara klumpig att bära, framför allt inte för katter. Kontrollera även batteritiden på enheten och vilken support leverantören erbjuder.

Det finns ett 20-tal fabrikat på marknaden. GPS-spåraren TK-911 Mini är ett exempel. Den passar för både små hundar och katter. Priset är drygt 800 kronor. Du använder ett eget SIM-kort, till exempel ett kontantkort, för enheten.

TV: Så löste Bengt hundens problem ombord på båt

Ett halsband medföljer men du kan också använda ett eget husdjurhalsband. Du har även tillgång till svensk support via telefon eller mejl.

Konkurrenten Tractive för katt eller hund kostar drygt 400 kronor, plus en abonnemangsavgift på mellan 40 – 120 kronor per månad.

Ett annat exempel är den svensktillverkade GPS-spåraren Minifinder Atto. Det är en liten enhet med en prislapp på 2 300 kronor, plus ett abonnemang från 89 kronor i månaden.


Text: Johan Cooke • 2022-06-19
ReportageDjur*ombordHusdjur
Rulla till toppen