Iller är kanske inte det vanligaste husdjuret ombord - men det går alldeles fint om man tränar djuret. Foto: Unsplash

Djur ombord

Håll illern i bur ombord

Illrar blir sakta men säkert allt populärare husdjur i Sverige. Men illrar är ovanliga till sjöss. Om du vill ta med dig din iller ombord, bör den vistas i bur eller vara i koppel.

Text: Johan Cooke • 2022-08-03 Uppdaterad 2022-07-08

Att äga en iller är ungefär som att sköta om andra sällskapsdjur, som en hund eller katt. Och illrar visar kärlek, energi, sällskap och glädje. En iller trivs ofta med andra illrar, och även tillsammans med hund och katt.

 – Illrar är nyfikna djur, vilket gör dem rymningsbenägna. Om de rymmer har de till skillnad från katter och hundar svårt att hitta tillbaka, säger Jessica Strömbro, som driver illeruppfödningen Midnattssolens uppfödning.

LÄS MER: Fler hundar än män har flytväst

Illern ska helst hållas lös i hemmet eller enligt lag vara i ett utrymme på minst 5 kvadratmeter. Om man har tomt trivs de också i en inhägnad utegård.

 – Precis som hundar och katter ska illrar vänjas vid att vara på båten. Väl ombord under åkturen är min rekommendation att ha illern i en transportbur eller hundbur. Gärna med en filt hemifrån, då känner den sig tryggade, säger Jessica Strömbro.

Några flytvästar till illrar finns inte eftersom djuren är så långsmala. Det går däremot utmärkt att använda selar, speciellt utformade för illrar, och koppel om den ska ut på promenad i en natur eller gästhamn.

TV: Så löste Bengt hundens problem ombord på båt

Illrarnas smidighet gör också att de är rörligare i små utrymmen än exempelvis en katt.

Illrar kan simma, precis som katter och hundar, men gillar det oftast inte.

Som hemma är det viktigt att ge illrarna mat ofta på båten, uppemot varannan timme. De äter kött och en del kattfoder. Det finns även speciella illerfoder. Färskvatten ska alltid finnas tillgängligt.

– Om en iller inte skulle trivas i en miljö, till exempel ombord kan det visa sig på främst två sätt. Dels att de spärrar ut svansen, dels trycka sig mot golvet. Min erfarenhet är att illrar ytterst sällan blir åksjuka, det bådar gott om de ska åka båt, säger Jessica Strömbro.


Text: Johan Cooke • 2022-08-03
ReportageDjur*ombord
Rulla till toppen