Båten behöver tillsyn året runt. Arkivbild.

Artiklar

Hård vind väntas: Så skyddar du båten under oväder på land

En båt på land kan lätt bli bortglömd. Men båtägare är vi året runt, och det är viktigt att hålla koll på båten även på vintern. Både för din egen och för båtgrannarnas skull.

Text: Elinor Karlin • 2023-02-17 Uppdaterad 2023-02-17

Under helgen väntas hårda vindbyar över hela landet. I vissa delar har de redan pågått ett bra tag. Ansvaret för våra båtar försvinner inte bara för att den står på land, snarare tvärtom. Inte minst för grannbåtarnas skull – båtar på land står oftast mycket tätare än vad de gör när de ligger i vattnet och konsekvenserna om något händer kan bli helt ödesdigra för båtarna.

Och, självklart: När ovädret är över så åker du ut och kollar till din båt. Det är inte ovanligt att båtar står med fladdrande, trasiga presenningar halva vintern. Det gör den exponerad för stillastående vatten samt ökar risken för både frostsprängningar och vattenskador.

Båt på land

  • Håll koll på väderprognosen och besök båten redan innan det ska bli dåligt väder. Försäkra dig om att presenningen sitter tight, utan lösa flikar och att alla öljetter är i gott skick. Ryck gärna lite aggressivt i täckningen för att hitta svagheter. Du är inte starkare än stormvindar så du kan inte orsaka mer skada än vad vädret skulle kunna göra.
  • Gå ner i båten och försäkra dig om att du inte har några vattenläckor eller liknande. Det kan vara bra att stänga nedgångsluckan, om något händer med din täckning under ovädret så vill du säkerställa att båten håller tätt.
  • Försäkra dig om att inte presenningen ligger och skaver på vassa kanter.
  • Knyt aldrig fast din presenning i vaggan eller stöttorna. Om vinden får tag i presenningen kan stöttorna ryckas undan – och båten kan välta.
  • Frihängande föremål för att tynga ner presenningen, typ vätskefyllda dunkar, kan också komma i kraftig gungning när det blåser. Försäkra dig om att de inte kan skada din eller dina grannars båtar när det blir oväder.

LIVE: Sjöfartsverkets vindobservationer

SMHI:s väderobservationer

Båt i vattnet

  • Även här är det viktigt att kolla till båten innan vädret slår om. Sitter förtöjningarna som de ska? Är fendrarna på rätt plats med linor och knopar i gott skick?
  • Har du båten i sjön med presenning på så behöver den sitta ordentligt, utan lösa flikar. Ryck gärna lite aggressivt i täckningen för att hitta svagheter. Du är inte starkare än stormvindar så du kan inte orsaka mer skada än vad vädret skulle kunna göra.
  • Kolla även till dina eventuella båtgrannar. Vi hjälps alltid åt på sjön, och det drabbar ofta oss själva om grannarna råkar illa ut.
  • Ta höjd för eventuellt strömavbrott på bryggan. Planera in ett besök igen, så snart ovädret är över. Då har du koll på eventuella strömbildare i vattnet och annan utrustning som du har igång i båten under vintern.
  • En del kör med digital övervakning i båten under vintern. Det är nu du ska hålla lite extra koll.

SMHI:s väderprognos


Text: Elinor Karlin • 2023-02-17
ArtiklarVinterförvaring
Rulla till toppen