Tampen kan hålla bättre om du tvättar den regelbundet. Foto: Elinor Karlin

Ny på land

Vintertips: Så tvättar du tamp ombord

När det är dags för vinterförvaring så kan du passa på att ta hem tampen för rengöring. Tvätta tamp behöver inte heller vara så svårt - så här gör du!

Text: Elinor Karlin • 2023-10-27 Uppdaterad 2023-10-27

Säsongen för vinterförvaring är här. När sommarens glans skavs av i höstmörkret så blir det tydligt att allt kanske inte är i samma skick som när det var nytt. Då är det ett perfekt tillfälle att ta hem lite prylar för rengöring!

Tamp och skot kan lätt bli grågröna av att ligga i fuktiga stuvfack, eller kanske på däck hela säsongen. Men det är lätt åtgärdat – det är faktiskt bara att tvätta.

LÄS MER: Vintersäsongen är här – men har du täckt båten ordentligt?

Det finns många metoder för att tvätta tamp. En del sköljer tampen i en hink med ett milt tvättmedel och låter hinken stå några dagar innan en avslutande sköljning. Om du har båten lite längre från civilisationen kan du prova att lägga tampen i sjön efter båten och köra en bit – lite smuts sköljer du alltid av. Avsluta med att skölja i färskvatten, för saltvatten sliter på godset.

Mest effektivt är dock att tvätta tampen i en helt vanlig tvättmaskin, och det är också det som rekommenderas av de stora tamptillverkarna. Det är inte så svårt, men det finns några småsaker att tänka på:

  • Tänk på att även tampar kan missfärgas om de tvättas med blandade färger.
  • De flesta tillverkarna rekommenderar tvätt i 30°C och Liros Ropes avråder från att använda sköljmedel till tampen.
  • Använt ett milt tvättmedel.
  • Tamp är tungt, framförallt när godset blir blött. Överlasta inte maskinen, tvätta i stället fler maskiner.
  • Packa gärna tampen individuellt i varsin bomullspåse eller nätkasse så undviker du trassel.

Tänk också på att inte slänga in fastsplitsade block och annat hårt rakt in i tvättmaskinstrumman. Fundera i så fall på om du kan vaddera de hårda delarna med en utsliten handduk eller liknande som du kan knyta fast riktigt ordentligt. Om de alls ska tvättas i maskin förstås.

Håll koll på livslängden på dina tampar. Tamparna överlever längre om de tvättas regelbundet, men UV-ljus och båtliv nöter hårt på tamparna.


Text: Elinor Karlin • 2023-10-27
BåtnyttGör det självNy på landVinterförvaring
Rulla till toppen