Strukturera vårens arbete med båten så hinner du i god tid innan sjösättning. Foto: Elinor Karlin

Gör det själv

Vårens båtfix – steg för steg

Äntligen är våren här! För dig som gör allt för första gången så kan det vara skönt med en riktigt grundläggande guide till allt som ska göras med båten i vår. Har du några egna projekt som behöver kollas av? Varje båt är unik och att göra-listan kan ibland kännas längre än vad tiden räcker till.

Text: Elinor Karlin • 2023-04-06 Uppdaterad 2023-04-06

1. Ta av presenningen och montera ned täckställningen. 

Välj en period av stabilt väder så att presenningen är torr och fräsch den dagen du plockar av den. Den blir lätt äcklig om den ska ligga med fukt hela sommaren. 

Kolla av väderprognosen framåt. Presenningen spelar en viktig roll när det kommer till skydd mot frostsprängning. Rinner smältande snö och vatten in på fel ställe i båten så kan konsekvenserna bli stora om det fryser på ordentligt. Försäkra dig om att våren verkligen är här. 

Om det är riktigt varmt ute så kan du passa på att laga hål i presenningen med kraftig vävtejp, men tejpen kräver ofta rumstemperatur för bästa vidhäftning. 

2. Måla botten. 

Gör det innan du tvättar friborden, så slipper du smutsigt tvättvatten på skrovet som gör vidhäftningen på färgen sämre. Mängden förarbete varierar beroende på skicket på båten. Tejpa vattenlinjen med maskeringstejp och måla båten med roller och en färg som passar för de vatten som passar din hemmahamn. Olika regler gäller för ost- respektive västkust och Mälaren. Ta bort maskeringstejpen så fort du målat klart. Hur lång tid det tar att måla botten varierar självklart, men en riktlinje är att det tar knappt fyra timmar för en person att måla en modern 30-fotare med fenköl. 

Ny på sjön: Hur förbereder man bottenmålningen?

3. Tvätta båten. 

Använd båtschampo och rikligt med vatten, helst färskvatten då båten mår bra av att sköljas ren från saltrester. Var försiktig med eller undvik högtryckstvätt, plasten är mer porös än man tror och om du tvättar med högt tryck på kort avstånd riskerar du att helt sonika tvätta bort din båt. 

Blanda båtshampo med en hink vatten och följ instruktionerna på schampoflaskan. En vanlig koncentration är 1/10, det vill säga en liter schampo i en tiolitershink med vatten. Använd inte för mycket, då kan det bli jobbigt att skölja bort allt medel. Låt medlet verka och skölj av, samtidigt som du skrubbar med svamp eller skurborste. Regnkläder brukar vara skönt när du gör arbete över axelhöjd. Ta med ett torrt ombyte. 

Försök också att ta hänsyn till andras planerade arbete på varvsplanen. När båten tvättas kan det stänka en del, och det är inte så kul om grannbåten är dyngsur just när de tänkt ställa sig och måla. Eller om friborden är nypolerade och omedelbart blir nedfläckade av ditt smutsvatten. Ha samtidigt översyn med att vi ofta är många som tvingas trängas på en ganska liten yta. Ibland blir det som det blir, och det är inte alltid dina grannar hade möjlighet att planera på annat sätt. 

4. Polera friborden. 

Försäkra dig om att ytan är ren för att inte driva in smutsen i plasten. Börja med ett lager polermedel. Utrusta dig gärna både med ett finare polermedel och en grövre rubbing för de tuffaste fläckarna. Enklast blir det med en eldriven maskin. Försegla med ett lager vax, som du lägger på med trasa. Polera tills du kan se himlen speglas i dina fribord. 

TV: Så polerar du båten rätt

Däck och sittbrunn vill också ha samma behandling, så står de emot sommarens smuts ännu lite bättre. Men de här områdena kan du också ta hand om efter sjösättning om du tror att du har mer tid då.

5. Kolla genomföringarna.

Smörj och motionera alla kulventiler för utlopp och intag av gråvatten och sjövatten. Stäng dem innan sjösättning. Dubbelkolla att du har satt i dyvika och att blindplugg för till exempel loggpropeller sitter som den ska.

LÄS MER: Bara veckor kvar till sjösättning – grunderna i vårens motorskötsel


Text: Elinor Karlin • 2023-04-06
Gör det självNy på landNy på sjönVårrustning
Scroll to Top