Båten är redo för sin vinterdvala. För dig som kan blicka mot din första vintersäsong kan det tyckas finnas en oändlig lista av hemliga arbetsuppgifter som måste fixas till. Foto: Elinor Karlin

Vinterförvaring

Glöm inte båten på land

När mörkret och kylan kryper på hamnar hundratusentals svenska båtar på land. Men hur många är det egentligen som kollar sina båtar under vintersäsongen?

Text: Elinor Karlin • 2022-11-21 Uppdaterad 2022-11-21

Faktum är att många båtägare inte ägnar sin ögonsten en tanke under vintern. Det syns på uppställningsplatserna till våren, när vissa sönderblåsta presenningar fladdrar bortkommet i vinden efter flera månader av övergivenhet. Men det kan vara svårt att få en översikt på vad som ska fixas för att båten ska vara bli lika fin i vår som du minns den i somras. Gör du fel så kan det faktiskt stå dig dyrt. 

– Den vanligaste missen man gör är att inte konservera motorn, framförallt på båtar som har inombordare. Det är inte bara att tömma den på vatten, om två år har man en trasig motor på grund av frostskador under vintern, säger Salvatore Pucci, auktoriserad båtbesiktningsman och varvsägare på Köpmanholmen, söder om Örnsköldsvik. 

LÄS MER: Vintersäsongen är här – men har du täckt båten ordentligt?

Som besiktningsman med över 40 års erfarenhet, som dessutom hanterar försäkringsärenden, har han hunnit se de flesta skador som kan uppkomma. Olika former av frostsprängningar på grund av kvarglömt eller inträngt vatten är något av det allvarligaste som kan inträffa under vintern. Om man misslyckas med täckningen kan snö och regn lätt ta sig in i båten om man har otur. 

– Det kommer av att båtägare slarvar. En del råkar lämna en lucka öppen, och då kan det tränga in vatten. Jag har sett en båt som var helt fylld med is, den behövde totalrenoveras efteråt. 

Båten står utsatt utomhus och kräver regelbunden tillsyn under vintern. Foto: Elinor Karlin

Det är inte bara vatten utifrån som båten ska skyddas från. Allt vatten på insidan måste tömmas, alltifrån toaletten till dricksvattnet. 

– Hela ledningen måste blåsas ren, annars fryser vattnet och expanderar. Använd en kompressor eller en våtdammsugare för att trycka eller suga ut vattnet ur systemet. En del använder kemikalier som ska hindra frysning, men jag går hellre på de säkra metoderna… 

Det är med andra ord rätt mycket att tänka på – men om man gör rätt så har man förlängt livslängden på sin båt. Känns det övermäktigt? Oroa dig inte, på de flesta båtklubbar och marinor finns det någon att fråga om hjälp. Men Salvatore Pucci råder dig att vara källkritisk. 

– Läs inte för mycket på internet, det stämmer inte alltid. Jag tycker att nybörjare ska fråga en yrkesmässig båtfirma för att få tips, och se till att lära sig lite själva. Man måste ha lite kunskaper, helt enkelt.


Text: Elinor Karlin • 2022-11-21
BåtnyttNy på sjönVinterförvaring
Rulla till toppen