Praktiskt Båtägande bjuder på en enkel grundkurs i navigation. Foto: Elinor Karlin
Ny på sjön: Så läser du sjökort
Förbereder du dig på en underbar dag på sjön – men känner dig samtidigt helt lost när det kommer till navigation och sjökortsläsning? Praktiskt Båtägande har satt ihop några enkla tips för dig som är på väg ut på böljan blå.
Det första budskapet är det viktigaste: Vi rekommenderar alla som hanterar ett fordon ute på sjön att skaffa sig utbildning, precis som på bilvägarna. Förarintyg är det mest grundläggande och du lär alltifrån enkelt båtvett till praktisk navigation. Förarintyget kan tas från tolv års ålder och är helt enkelt en riktigt bra utbildning. Men – för dig som sitter där nu, kanske med en lånad båt, och helt enkelt är på väg ut för att bada idag, så kommer här en liten lätt grundkurs.
1. Vad betyder de röda och gröna pinnarna på sjön?
De röda och gröna pinnarna, eller prickarna, markerar grund i vattnet som kan vara farliga att passera för nära. Hur vet vi vilken sida av prickarna man ska gå? Det absolut enklaste och bästa är att titta i sjökortet, där är det tydligt. Men generellt kan man säga att att så länge du håller samma riktning i farleden så ska du hålla samma färg på samma sida av båten. Det finns en generell farledsriktning: Den går från den norska gränsen till den finska, samt från öppet vatten in mot hamn. Följer du farledens riktning så ska du ha gröna prickar på den högra (styrbord) sidan av båten.
2. Vad betyder de gula och svarta prickarna då?
De markerar också grund, men utifrån väderstreck. En ”norrprick” står alltså norr om ett grund.
QUIZ: Skulle du klara båtkörkortet?
3. Hur ser man i sjökortet om det är ett grund?
Glömmer du bort vad några av symbolerna i sjökortet betyder så finns det en förteckning i varje sjökort. Du kan också hitta hela listan HÄR.
4. Hur läser man djupen i sjökortet?
Ju mörkare färger, desto grundare vatten. Ljusblått markerar generellt 3–6 meters djup och mörkblått mindre än 3 meters djup. Undvik helst de mörka partierna då djupmätningen inte alltid är superexakt. Annars anger siffrorna i vattnet på sjökorten djupet i meter. Tänk på att det kan vara hög- respektive lågvatten och att det kan ha skett omfattande landhöjning sedan sjökorten upprättades. En del av våra svenska skärgårdsvatten djupmättes senast med handlod på 1800-talet.
5. Behöver jag förstå alla symboler kring fyrarna i sjökorten?
Nej, så länge du bara är ute dagtid så behöver du inte kunna det. Däremot är det bra att känna igen fyrarna för att lättare hålla koll på var du är. I slutet av varje sjökort brukar det finnas en förteckning med bilder på fyrar.
6. Hur läser jag avstånd på sjökortet?
Titta efter skalorna i höger- eller vänsterkanten på sjökortet. Det andra sifferparet räknar sjömil (tidigare även kallat distansminuter), vilket i fallet på bilden innebär att en tjock, svart linje motsvarar längden på en sjömil. När du vet hur fort båten kör kan du också räkna ut hur lång tid din resa kommer att ta med hjälp av vår lathund.
7. Hur vet jag var jag är?
Det absolut enklaste sättet är att ladda ner en gratis sjökortsapp. Använder du en sådan är det viktigt att tänka på att: 1) Du är beroende av telefonens GPS-funktion. Lita aldrig på den till 100 procent om du navigerar nära grynnor och stenar. 2) Titta upp! Allt syns inte på mobilskärmen. Andra båtar och rörliga hinder i vattnet kan också vara väldigt farliga. 3) Håll koll på batterinivån i mobilen så att du inte blir fullständigt vilse om du får batteritorsk.
Läs mer:
Text: • 2024-07-29
Artiklar • Så funkar det • Navigation • Ny på sjön