Med rätt förberedelser så går tilläggningen som en dans! Foto: Fredrik Ohlander/Unsplash
Naturhamnstilläggning i sju steg
Båtlivet ska vara enkelt – men för den som är ny på sjön så kan mängden detaljer man behöver tänka på vara lite överväldigande. Vi har sammanställt våra bästa tips för naturhamnstilläggning i en smidig checklista.
1. Välj förtöjningsplats med omsorg.
Du vill ha vindlä hela natten, kolla väderprognosen innan du lägger till. Ju längre in i viken, desto bättre. Djupet ska förstås passa din båt, även om det går vågor i viken.
2. Gå in med försiktighet.
Håll låg hastighet. Sätt en matros i fören som blickar ner i vattnet efter stenar och grundområden. Gå hela vägen fram, långsamt, till er tilltänkta förtöjningsplats. Om ni har en lång båt, låt matrosen signalera med tydliga handsignaler när det är dags att vända. Kommer ni hela vägen fram? Då kan ni börja om, på riktigt.
LÄS MER: Ny på sjön – Lägg till i naturhamn
3. Förbered!
Gå ut och snurra några varv i viken medan ni förbereder det sista. Kanske behövs fendrar? Häng på riktigt långa förtöjningstampar, fundera över var närmsta träd eller förtöjningspunkt är. Ta fram eventuella bergskilar. Dela upp arbetsuppgifterna så ni vet vem som tar ankaret, rodret, tamparna och kanske barnen. En del föredrar att ha sina riktigt små barn tryggt fastspända i en stol i det här läget.
4. Lägg bort den dåliga stämningen.
Börja om utifall det känns fel, alla ombord måste känna sig trygga. Strunta i om någon på land tittar på, de har också klantat sig någon gång och vet hur det känns. Var tydlig och ödmjuk. Du får vara stressad men starta inga bråk, ta alla diskussioner efteråt när båten sitter fast.
LÄS MER: Fem snabba fakta om förtöjning
5. Lägg till försiktigt!
Kasta ankaret långt ut. Håll ett lågt tempo. Kommunicera gärna med handsignaler om ni har en längre båt. Gå så långt mot land att hoppiland-Kalle bekvämt kan kliva i land för att undvika vrickade eller brutna fötter. Se till att denne har med sig en lång tamp i fören så att det blir enkelt att provisoriskt lägga på första tampen så att båten inte smiter. Testa ankarfästet.
LÄS MER: Ankra på svaj – en komplett guide
6. Förbered för natten med en gång.
Tamparna ska sitta i bred vinkel över fören för att undvika svaj. Ankaret ska sitta i en rät vinkel mot land. Dra gärna tillbaka tamparna ombord på båten så att ni slipper gå i land när tamparna behöver lossas. Sätt ett spring i vindriktningen för att avlasta ankaret.
7. Njut!
Sätt er i sittbrunnen. Häll upp något kallt att dricka. Ta ett dopp. Håll koll på oväntade väderskiften, men titta mest på den fina utsikten. Trevlig kväll!
Text: Elinor Karlin • 2024-08-05
Artiklar • Ny på sjön