När fören är förtöjd och ankarlinan lagom sträckt och fastgjord är det dags att pusta ut och ge varandra en high-five. Foto: Martin Leisborn

Ny på sjön

Ny på sjön: Lägg till i naturhamn

Du har fått nys om några fina naturhamnar, en underbar värld av nya smultronställen för dig, din båt och din besättning. Kanske hittade du tipsen i en bok, här i Praktiskt Båtägande eller via en kompis. Innan ankaret kastas finns det några viktiga saker att tänka igenom och förbereda så att allt går bra. I denna artikel beskrivs de olika faktorerna i naturlig ordning.

Text: Martin Leisborn • 2022-07-20 Uppdaterad 2022-08-15

Börja med lite övningar utan stress och press. I många naturhamnar, precis som i gästhamnar, är det ofta snäva avstånd och små marginaler. Dessutom kan vind och strömmar påverka båtens rörelser. Därför behöver du behärska båten, kunna manövrera den väl, snabbt och exakt. Det gäller både motor och styrning och kanske även bogpropeller om sådan finns. Övningar görs bäst på en annan dag och plats än på den stora naturhamnsdagen.

Öva på att starta motorn, köra framåt, snabbt kunna lägga in backen samt att svänga och styra. Framåt är lätt, men många båtar blir oberäkneliga vid backning och svänger kanske åt helt fel håll på fel plats och i fel tid.

LÄS MER: Trygg rutt längs kusten

Tilldela uppgifter, för alla ombord behöver veta vad de ska göra och hur. Ta en timeout med besättningen innan det bär in i den fina lagunen. Först behöver ni granska sjökort och eventuella hamnbeskrivningar, vad ni behöver se upp för och vad ni ska leta efter när båten närmar sig viken. Någon måste vara rorsman och någon hoppilandkalle, men det måste inte alltid vara samma eller traditionella roller ombord. Är ni fler än två ombord kan fler få uppgifter, inte minst barn och ungdomar, till exempel att hålla ifrån andras båtar eller att kasta draggen. Dock måste alla veta vem som gör vad just idag.

Kom överens om en plan, ett sätt som bör fungera för att ta er in och lyckas lägga till. Kanske gå in försiktigt och spana lite för att sedan gå ut och fatta ett beslut?

Kommunikation är också viktigt under tilläggningen för att det ska gå bra. Det klassiska är att rorsman tillika kapten, ofta mannen, skriker arga order till hoppilandkalle, ofta frun, så att alla grannbåtarna hör. Det är inte bra och resulterar troligtvis både i att han gör bort sig själv och sin fru och att hon aldrig mer vill följa med. Bättre än så kan vi!

Vissa klarar att ropa till varandra med lagom hög röst utan att låta arg, en fin färdighet men inte alltid så enkel. Snabba tag kan kräva snabb information och tydliga instruktioner, så var inte lättkränkt om någon råkar låta arg. Andra har utvecklat ett eget teckenspråk där utkiken i fören med armar, händer och fingrar visar riktningar, avstånd till land och signaler för stopp, backa och annat. Det kräver dock visuell kontakt hela tiden vilket inte alltid är så lätt att upprätthålla.

LÄS MER: Vett och etikett – undvik att göra svall

Ett fiffigt sätt är att använda mobiltelefon, headset och vid behov även flerpartssamtal. Om alla inbegripna är inkopplade i samma samtal är det lätt och behagligt att kommunicera om allt som rör tilläggningen utan att höja rösten. Men försök inte hålla mobilen i handen för du behöver båda händerna fria till annat, så lägg den i fickan och anslut ditt headset.

Det är inte en lätt uppgift att kliva i land på en låg eller sluttande klippa som kanske dessutom är hal. Det är en kvalificerad uppgift. Hoppilandkalle behöver bästa tänkbara skor, någorlunda vighet, ett stort mått mod och ett bra läge – allt med sin trasselfria tamp i ena handen. Rorsman styr in så gott det går och bromsar just innan båten nått fram till klippan. Kalle kliver i land, håller båten på lagom avstånd och meddelar om det gick bra. Ankargasten sträcker nu ankarlinan, känner om draggen fått fäste och lägger fast.

Nu är det lite bråttom att lägga fast i land också, innan vinden tar tag i båten. Om det finns bergöglor, en stor sten eller ett träd, lägg fast snabbt och provisoriskt. Om inte, se till att få fram en bergkil att banka ner i en skreva och lägg fast i den. Här är det jättebra om rorsman redan hunnit lägga fast ankarlinan i aktern och kan komma fram och assistera, eller om en annan gast fixar det.

Ett sista tips om konsten att lägga till i naturhamnar: Var ödmjuk, överskatta inte din förmåga och förutsätt inte att det kommer att gå bra direkt. Fråga gärna dem som redan är på plats om det går bra att lägga sig där och be om hjälp att ta emot. De flesta båtägare hjälper gladeligen till, bara de förstår att hjälp önskas. Var sedan likadan själv – på havet hjälps vi åt.


Text: Martin Leisborn • 2022-07-20
LäsvärtReportageNy på sjöntilläggning
Scroll to Top