Nicoles tre hundar ombord: (fr v) Baltoo, en kelpie, Elliot, 12 år, en gatuhund och Fluga, 3 år, en malinois.

Artiklar

Husdjur ombord – bästa tipsen

Djurvårdaren Nicole Roma ger råd om vad du ska tänka på om du vill ta med dig din kelgris ombord.

Text: Johan Cooke • 2024-03-01 Uppdaterad 2024-03-01

Djurvårdaren Nicole Romas första tips är att husdjur ska bära flytväst trots att de kan simma. Men snåla inte genom att köpa en billig flytväst:

– Tyvärr finns det flytvästar som går sönder när du lyfter upp husdjuret. Västen måste hålla för djurets vikt. Kontrollera att den har kraftiga band, snabbspännen, lyfthandtag på ryggen, signalfärg och en ring för kopplet. De minsta hundflytvästarna passar också för katter, säger Nicole Roma.

Nicole är hundägare, tillika djurvårdare på Djurkliniken i Åkersberga. Hon och hennes familj har tre hundar och alla gillar att åka båt.

– En hund ska bära flytväst men inte sitta fastkopplad i båten. Därför fungerar inte en sele eftersom flytvästen hamnar över selen. Alla flytvästar har spänne för koppel som man kan hålla i handen under färd.

Flytvästar för katter blir allt vanligare och fler modeller dyker upp på marknaden.

Ombord ska färskvatten i en spillsäker skål alltid stå framme, fortsätter Nicole. Men ibland räcker det inte med enbart vatten:

– Om det är extremt varmt kan djur reagera genom att flåsa eller att svettas genom trampdynorna. Genom att ge dem vätskeersättning återställs vätskebalansen. Vätskeersättningen kan du köpa hos vetapotek.se eller i välsorterade djurbutiker.

En hund eller katt kan också behöva vätskeersättning efter att ha kräkts och/eller ha haft diarré.

– Undvik solkräm på husdjur. Hundar och katter kan slicka på krämen och bli förgiftade, säger Nicole Roma.

LÄS MER: Håll illern i bur ombord

Precis som människor behöver även husdjur använda solglasögon för att skyddas från solens ultravioletta strålning, förklarar Nicole Roma. Framför allt på sjön med dess starka solreflexer under vackra sommardagar. Stark sol i ögonen kan bidra till grå starr hos människor men det är ovanligare hos husdjur. Hundar kan gilla att sitta i vinddraget i en snabb motorbåt. Då kan glasögonen även skydda mot till exempel damm och insekter. Det finns glasögon speciellt för hundar, till exempel Rex Specs.

Veterinären rekommenderar bland annat följande grundkit ombord: kompress, självhäftande vet-flex-binda (orange), Sofban (röd/vit) gasbinda, koksalt, termometer och fästingborttagare. Foto: Johan Cooke

I Sveriges skärgårdar finns många fästingar. Därför är det viktigt att husse eller matte undersöker pälsen emellanåt för att hitta eventuella fästingbett.

Fästingar kan krypa runt i flera timmar på ett djur innan de biter sig fast. Om en fästing sitter fast rekommenderas fästingborttagare eller pincett med lätt inåtböjda klor. Försök få tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra den sedan rakt ut. Hos veterinären finns förebyggande medel som motverkar fästingbett.

– För hundar är Nexgard ett bra medel mot fästingburna sjukdomar och för katter brukar vi på djurkliniken rekommendera Credelio.

Ett ormbett kan vara farligt. Hundar blir i regel huggna i nosen eller på benen och katter på framtassarna.

– Faran för en hund, framför allt med en liten nos, är att den svullnar upp och kan täppa igen luftvägarna. Då kan hunden få mycket svårt att andas, säger Nicole.

På en längre båtresa är det bra att stanna på öar eller i hamnar för att rasta sina fyrbenta vänner. Foto: Nova Loman

Vid ett ormbett ska du hålla djuret stilla och uppsöka en veterinär så fort som möjligt, tipsar hon. För några år sedan användes ofta kortison på husdjur för att minska svullnaden efter ett ormbett.

– Används kortison fungerar inte andra mediciner som en veterinär kan behöva ordinera för att behandla ormbett.

– Om insektsbett hos ett djur svullnar upp ska du också besöka en veterinär. Annars ska du avvakta och hålla djuret under uppsikt. Ett snabbt veterinärbesök behövs också om en fiskekrok fastnat i kroppen. Försök inte dra ut kroken själv.

LÄS MER: Spårsändare för husdjur ombord – räddare i nöden

Hundar och katter kan också bita människor även om det sker sällan. Betten kan delas in i ytliga skrapsår, djupare rivskador, bett med avslitningsskador och punktionssår.

– Ytliga hundbett kan tvättas rena med tvål och vatten och gärna också med antiseptisk bakteriedödande lösning:

– Vid djupa bett ska den drabbade, förutom noggrann sårtvätt och bandagering, även uppsöka sjukhus. Djupa kattbett utgör en betydligt större infektionsrisk än hundbett eftersom katter har farligare bakterier i sina munnar. Du behöver då vaccin mot stelkramp, om du inte tidigare är vaccinerad mot det. Därefter får du ta flera sprutor för att få ett längre skydd, säger Nicole Roma.

Varje pirat med självaktning har förstås en papegoja med ombord. Men de ska inte vara lösa i båten. En handtam fågel vill troligen följa med, “sin flock”, enligt Cecilia Trägårdh, på Fågel & Smådjurskliniken i Lomma.
Även illrar kan följa med på en båt. Men tänk på att de kan smita in i mycket små hål ombord. De ska vara i sin bur, tipsar illeruppfödaren Jessica Strömbro.

Om hundar eller katter inte trivs ombord ses ofta att de darrar, håller sig eller försöker hoppa ur båten. Var uppmärksam på ditt djurs signaler.

– Ett husdjur kan också få åksjuka men det finns tabletter mot det. Några är receptfria, medan andra är receptbelagda, men alla mediciner kan ge biverkningar. Välj därför receptfria, mildare produkter som kombineras med träning i första hand. Vid svåra fall av åksjuka, kontakta veterinär för att få bästa hjälp för just ditt djur.

Hundar, men även katter, dricker ibland vatten med giftalger. Då ska du omedelbart uppsöka veterinär.

LÄS MER: Fler hundar än män har flytväst


Text: Johan Cooke • 2024-03-01
ArtiklarSå funkar det
Scroll to Top