Om man äger en öppen motorbåt är en vattentät surfplatta med sjökort ett bättre val, tycker många. Foto: Johan Cooke

Artiklar

Platta eller plotter – så säger experterna

Passar surfplattan eller plottern bäst för navigering? Diskussionens vågor går höga. Svaret beror på användningsområde och vem du frågar.

Text: Johan Cooke • 2024-02-23 Uppdaterad 2024-02-26

Plottrar och surfplattor har ungefär lika många, och lika bestämda, förespråkare. Vi bestämde oss för att ta reda på hur experterna ser på saken.

Enligt Håkan Blumentahl på marindistributören Odelco är sjökortsplottrarna än så länge överlägsna när det gäller säkerhet, eftersom de är utvecklade för krävande förhållanden till sjöss. De är framtagna för sjökortsnavigation och kan enkelt integreras med radar, AIS, ekolod och vinddata.

Vidare tål en sjökortsplotter hög sommarvärme och fukt och är även vattenbeständig. Sjökorten i en plotter syns också mycket bra i solljus. Ytterligare en fördel är att en plotter, via till exempel nätverket NMEA 2000, har konstant strömförsörjning.

– Men en surfplatta kan fungera som ett utmärkt komplement, framför allt i en styrhytt. Till exempel genom att plottern visar en sjökortsöversikt med waypoint, medan surfplattan intill visar ett uppförstorat sjökort med detaljer, säger Håkan Blumenthal.

Super gps-musen V3.0 är den senaste produkten som använder alla globala civila navigationssystem inklusive gps. Den uppges ha en positionsnoggrannhet på 1,5 meter. Den kan kopplas in både i en plotter, pc och surfplatta (Android och Ipad). Foto: Johan Cooke

Göran Johansson har lång erfarenhet av att enbart navigera med surfplattor och sälja vattentäta Ipadskal, kallade Aishell, via sitt företag Solteknik.

– Med ett vattentätt fodral tål en Ipad absolut regn och rusk på en rattpiedestal i sittbrunnen. Strömförsörjningen löser man genom att installera en lång vattentät usb-kabel som kopplas till elcentralen. En surfplatta är även mer portabel än vad en plotter är, säger han.

Göran sticker inte under stol med att surfplattor ute på rattpiedestalen kan vara känsliga om de blir heta i direkt solljus. De bör sitta i ett öppet fäste så att de får kylning och inte stängs av automatiskt. För att minimera risken för överhettning bör man även välja ett vitt fodral, anser han.

LÄS MER: Så nyttjar du plottern bättre med Garmins nya smarta app

Sedan två år säljer Solteknik även en ruggad Androidsurfplatta, kallad T10. Den är helt vattentät (IP67) och kan placeras på rattpiedestalen och laddas löpande med en fuktbeständig usb-kabel. Den har en batteritid på tio timmar, enligt Göran.

 – En stor fördel med T10 och andra surfplattor är att de kan placeras stående. Det innebär att skepparen ser mycket mer av sjökorten framför sig, jämfört med en plotter som monteras liggande. Därtill är det svårt att ställa in olika funktioner i en plotter, säger han.

En lång vattentät usb-kabel kopplas mellan en surfplatta och elcentralen. Foto: Johan Cooke
Aishell är ett helt vattentätt skal och finns för olika Ipadmodeller. Foto: Johan Cooke

Att surfplattorna i fritidsbåtar vinner terräng beror framför allt på att de är billigare än sjökortsplottrarna och mer användbara, inte bara till navigation.

Björn Wahlinder, som driver företaget Nätbjörnen, nischat mot it-relaterade lösningar i båtar, har under många år navigerat med sjökortsplottrar som Garmin Ecomap Plus och surfplattor som Huawei Matepad och vattentäta Samsung Galaxy Tab Active 2 4G och Sony Tab Z .

– Min slutsats är att en sjökortsplotter lämpar sig bättre för tuffa tag i sittbrunnen och har fler möjligheter att integrera till exempel AIS, logg och motordata. Om man däremot äger en öppen motorbåt är en vattentät surfplatta med sjökort ett bättre val.


Text: Johan Cooke • 2024-02-23
ArtiklarSå funkar detIpadPlotterSjökortSurfplatta
Rulla till toppen