Blås upp din väst regelbundet, minst en gång per år, och låt den sedan ligga uppblåst i ett dygn så att eventuella läckor avslöjas. Foto: Joakim Hermansson

Artiklar

Så tar du hand om din uppblåsbara flytväst

Uppblåsbara flytvästar är en standardsyn på sjön i dag - men om de inte sköts rätt kan de utgöra en fara snarare än att vara en viktig del av din säkerhetsutrustning.

Text: Joakim Hermansson • 2023-07-31 Uppdaterad 2023-07-31

En uppblåsbar räddningsväst är smidig och lätt att bära, men kräver mer tillsyn än du tror för att år efter år fungera säkert. Ta för vana att regelbundet veckla ut västen och skölja den fri från salt och smuts, men kom ihåg att först skruva loss utlösaren. Då kan du samtidigt kolla utgångsdatumet och om det passerat så byter du utlösaren direkt.

Detsamma gäller eventuellt nödljus som måste bytas ut när batteriets utgångsdatum passerat. Kolsyrepatronen får inte vara rostig och måste hålla exakt den vikt som präglats in, annars måste även den bytas ut. Den ska också vara helt inskruvad och sitta fast hårt, säkrad med en retainer för att inte kunna vibrera loss. Kolla i butiken eller med tillverkaren vad som gäller för just din räddningsväst, eller läs mer på konsumentverket.se. Flera äldre modeller har återkallats de senaste åren, efter att det uppdagats att de saknat just en retainer.

LÄS MER: Så fixar du flytväst till gästerna

Minst en gång om året bör du blåsa upp hela västen och låta den ligga ett dygn eller mer för att upptäcka eventuellt läckage. Blås upp den genom munstycket och töm sedan ut luften samma väg när västen ska vikas ihop igen. Glöm inte att snöret för manuell utlösning ska sticka ut utanför höljet. Slutligen kontrollerar du att alla remmar och spännen är hela och att det finns ett grenband, så att västen inte kan åka upp i armhålorna och över huvudet på dig.

Så går det till – service steg för steg

» Skölj, tvätta och torka västen regelbundet.
» Byt ut för gamla utlösare och nödljus.
» Byt ut kolsyrepatron som inte håller vikten.
» Se till att patron och utlösare är ordentligt inskruvade.
» Kolsyrepatronen ska vara säkrad.
» Kontrollera eventuella säkerhetsstift.
» Blås upp västen minst en gång om året, för att upptäcka läckage.
» Vik bara ihop västen om den är helt torr.
» Linan för manuell utlösning ska sticka ut.
» Kolla alla remmar, spännen och grenband.


Text: Joakim Hermansson • 2023-07-31
ArtiklarFlytväst
Rulla till toppen