Alla flytvästar som Decathlon har sålt från sedan 2013 återkallas. Foto: Decathlon/Unsplash

Båtnytt

Alla uppblåsbara flytvästar från Decathlon återkallas

Det franska sportvarumärket väljer att återkalla alla flytvästar de sålt under åtta års tid. Så gör du för att återlämna din flytväst.

Text: Elinor Karlin • 2022-04-13 Uppdaterad 2022-04-27

Den franska sport- och fritidskedjan Decathlon har valt att återkalla alla uppblåsbara flytvästar av märket Tribord. Återkallelsen gäller samtliga västar som sålts mellan 2013 och 2021, och är ett resultat av ett beslut från EU-kommissionen 2019. Alla uppblåsbara flytvästar som säljs måste numera ha en säkring som gör att gaspatronen inte kan gänga ur. Sedan dess har Konsumentverket gjort flera granskningar och många flytvästar på den svenska marknaden har tvingats återkallas, eller krävt särskilda åtgärder för att fortsätta användas på sjön.

“Om du är ägare till en uppblåsbar flytväst TRIBORD ska du inte fortsätta att använda din produkt och vi uppmanar dig att vända dig till närmaste Decathlon Sverige AB-butik”, skriver Decathlon själva i sin varningskommunikation.

De som har köpt en sån flytväst kan komma in till en butik med flytvästen, alternativt beställa en returblankett. Därefter kommer man få tillbaka en ny flytväst som har fått ett så kallat CSR-system installerat. CSR står för “Cylinder Safe Retainer”, och ska säkerställa att gaspatronen sitter på plats i alla lägen. Man kan också få en ekonomisk ersättning, i stället för en flytväst.

Konsumentverket varnade redan förra sommaren för att tiotusentals livsfarliga flytvästar fortfarande var ute på marknaden.

LÄS MER: Farliga flytvästar hos tiotusentals svenskar

– Det är otroligt viktigt att alla som har en uppblåsbar flytväst hemma undersöker om den har återkallats på grund av säkerhetsbrister, sa då Jonas Eriksson, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket, i ett pressmeddelande som publicerades 1 juli 2021.

Decathlons sportvaruhus finns på fyra platser i Sverige, samtliga i Storstockholm och Uppsala.


Text: Elinor Karlin • 2022-04-13
BåtnyttFlytväst
Scroll to Top