Arcona 50 är det Uddevallabaserade varvets nya flaggskepp. Foto: Ludovic Fruchaud

European Yacht of the Year

Arcona 50 prisas – årets lyxbåt 2024

Svenskt båtbyggeri fortsätter att hyllas i Europa, när Arconas senaste flaggskepp utnämns till årets lyxyacht i European Yacht of the Year.

Text: Elinor Karlin • 2024-01-20 Uppdaterad 2024-01-31

Svenskbyggda Arcona 50 blir årets lyxbåt i den prestigefyllda tävlingen European Yacht of the Year. Det står klart efter prisceremonin på båtmässan Boot i Düsseldorf som ägde rum under lördagskvällen. Joakim Hermansson, testredaktör på Praktiskt Båtägande, är Sveriges ledamot i den jury som har utsett vinnarbåten. 

– Det här är väldigt roligt. Jag har verkligen framhållit att vi bör premiera byggkvalitet, god design och förstås seglingsegenskaper.

TV: Följ med ombord när Joakim Hermansson testar Arcona 50

Juryn består av tolv seglingsjournalister från hela Europa, men enligt reglerna fick Joakim Hermansson inte själv rösta på någon av de svenska båtarna som var med i tävlingen. Däremot deltog han i högsta grad när båtarna provseglades och utvärderades, och han tycker det är tydligt vad juryn föll för.

LÄS MER: Alla nominerade båtar i EYOTY 2024

– Seglingsegenskaperna! Arcona 50 rinner iväg med behagligt tryck i ratten och uppför sig exemplariskt välbalanserat i hela vindregistret. Och allt är så väl uttänkt: Sittbrunnen funkar, alla grejer är på rätt ställe, man snubblar inte, man slår inte i knogar eller armbågar… Det märks att det är erfaret folk som har utvecklat båten.

Ljus nordisk ek är ett av alternativen i inredningen. Foto: Ludovic Fruchaud

Arcona 50 presenterades förra sommaren och är varvets största båt någonsin. Båten har ritats av danska Niels Jeppesen, som tidigare ritat flera båtar för konkurrerande X-Yachts, i par med Ariadna Pons. Vissa har påtalat likheten mellan de danska båtarna och Arconas senaste.

– Eftersom Niels har ritat ett gäng riktigt välseglande båtar för X-Yachts vore det snarare konstigt om det inte hade synts likheter, men det är också en ruggig kvalitetsstämpel. Han är en designer som visat sedan lång tid tillbaka att han kan rita välseglande båtar.

LÄS MER: Arconas nya bjässe – får två roder

Men får man samma Arconakänsla av båten?

– Det beror på hur man definierar det. Det är den första båten från Arcona som vi i juryn har placerat i lyxklassen, delvis på grund av storlek och pris men också tack vare att man har snäppt upp utförandet en hel del. Men Arconaägare kommer absolut att känna igen sig, den är byggd av samma människor på samma varv i Uddevalla som tidigare större Arconamodeller. Arcona har alltid haft oerhört välseglande båtar, men man har förfinat konceptet mer än någonsin tidigare.

Det är tredje året på raken som vi ser en svenskbyggd båt i vinnarskaran i European Yacht of the Year. Förra året vann Linjett 39 årets familjebåt, och 2022 utnämndes Hallberg-Rassy 50 till årets lyxbåt.

– Alla dessa är ruskigt fina, välbyggda och välseglande kvalitetsbåtar. Jag uppskattar att juryn premierar den här typen av båtar, att man värdesätter både kvalitet och prestanda, säger Joakim Hermansson.

Den andra svenska båten i tävlingen, snabbseglande Shogun 43 från Rosättra Båtvarv, som också bygger fjolårsvinnaren Linjett 39, var nominerad i specialklassen men blev utan pris. Det gick istället till holländska Saffier SE 24 Lite. Årets familjebåt är tyska Bavaria C46 och bland flerskrovsbåtarna segrade franska Outremer 52. Dessutom fick holländska Bestevaer 36 ett hedersomnämnande för hållbarhet.

Tidigare svenska vinnarbåtar i European Yacht of the Year

  • 2024 – Arcona 50
  • 2023 – Linjett 39
  • 2022 – Hallberg-Rassy 50
  • 2019 – Arcona 435
  • 2010 – Hallberg-Rassy 372
  • 2009 – Arcona 430
  • 2004 – Najad 511

Text: Elinor Karlin • 2024-01-20
BåtnyttArconaEuropean Yacht of the Year
Rulla till toppen