Candela P-12 har plats för 30 passagerare och marschar på 25 knop. Foto: Pressbild

Elbåtar

Candelas pendelbåt är färdigtestad

Den svenska elbåtstillverkaren Candela har avslutat testerna av sin nya pendelbåt P-12 som ska börja trafikera Mälaren till våren 2024. Nu kan båten börja serietillverkas.

Text: Elinor Karlin • 2023-11-20 Uppdaterad 2023-11-20

Flera rapporter har kommit från privatpersoner om att man sett Candelas senaste skapelse på testturer i Stockholms skärgård. Nu är det bekräftat: Pendelbåten som ska trafikera sträckan Ekerö–Stockholm är sjösatt och testerna har varit lyckade. Nu går man in i nästa fas, serietillverkning av segmentet, med målet att nå ut till fler marknader än bara Sverige, meddelar de i ett pressmeddelande.

– I många städer är vägarna ofta överbelastade medan vattenvägar – mänsklighetens äldsta transportinfrastruktur – fortfarande är underutnyttjade för snabb pendling. P-12 kommer att förvandla vattenvägarna till motorvägar, säger Gustav Hasselskog, vd på Candela, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Candela blir pendelbåt mellan Stockholm och Ekerö

Pendelbåten kommer att gå mellan Ekerö centrum och Stockholms stadshus och den första båten i segmentet är deras shuttle-modell, med 30 sittplatser och plats för cyklar ombord. Bärplanstekniken är nyckeln bakom pendelbåtens koncept – eftersom skrovet lyfts ovanför vattenytan så drivs det inte heller upp något svall. Candela meddelar också i pressmeddelandet att testerna har visat att båten verkligen lever upp till förväntningarna vad gäller svall. Det innebär att man kan hålla höga hastigheter även när båten trafikerar Stockholms innerstad, något som båten redan har fått särskilt tillstånd till för att kunna halvera pendlingstiden in till stan.

”Vi har också kunnat bekräfta att Candela P-12 har en topphastighet på 30 knop, vilket är rekord för elektriska passagerarfärjor. Med en räckvidd på upp till 50 sjömil så blir det också det första elektriska fartyget som har en praktiskt möjlighet att täcka de flesta behoven utmed kusten”, skriver Candela.

Marschfarten ligger på 25 knop, men från och med en hastighet på 18 knop så bedömer Candela att man kan reducera energikonsumtionen med 80 procent jämfört med traditionella höghastighetsfartyg.


Text: Elinor Karlin • 2023-11-20
BåtnyttbärplanCandelaElbåtar
Rulla till toppen