Här i Kungshamn har den nya snabbladdaren hamnat. Foto: Aqua Superpower

Elbåtar

Elbåtsladdare till västkusten – och Stockholm

Hittills har elbåtar varit förknippade med räckviddsångest – men allt fler snabbladdare poppar upp i skärgårdarna för att underlätta för framtiden. Nu har västkusten fått ytterligare två stycken.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-28 Uppdaterad 2023-09-29

Fler elbåtsladdare väntas i Sveriges kustband, främst på västkusten. Det meddelar företaget Aqua superpower som levererar marina snabbladdningslösningar. Förra året fick Lyckans slip marina en laddare, nu har det blivit dags för Kungshamn i Sotenäs samt Hamburgsund i Tanum. 

– Detta initiativ ligger helt i linje med vårt engagemang för en ren, elektrisk och miljövänlig båtlivsstil, säger Mats Andersson, vd för Kungshamnsfiskarna. 

LÄS MER: Nu kommer snabbladdare för elbåt till Sverige

Laddaren i Kungshamn kommer initialt att tjäna fritidsbåtar, men han vill också öppna för att de på sikt ska kunna leverera elkraft även till färjor och kommersiella fartyg. 

Samtidigt meddelar Aqua superpower att de ska leverera och installera fler snabbladdare i Sverige vilket ska bidra till att skapa en laddkorridor för elbåtar.

– Tillgång till laddning som ger en pålitlig och säker ”plug & go” -upplevelse, funktioner som synlighet och frekventa laddpunkter, är avgörande för fritids- och kommersiella båtägare om de ska utveckla förtroendet för att övergå till elbåtar med nollutsläpp. Det är vår ambition att bygga ut denna laddningskorridor för att på sikt göra det möjligt att åka elbåt från Göteborg till Oslo i Norge utan räckviddsångest, säger Niclas Wulker-Petterson, Business Development Manager på Aqua superpower.

Enligt deras kommunikationschef Sabine Raabe ska både väst- och ostkusten få sin beskärda del. 

”Vi kommer att installera ytterligare en under tredje veckan i oktober på ett fantastiskt läge på västkusten mellan Mollösund och Käringön, och ytterligare en i Göteborgs norra skärgård i början av november. En i Stockholm/Mälaren innan årsskiftet och en till i Göteborgs södra skärgård i mars. Och mer innan sommaren 2024”, meddelar hon i ett mejlsvar till Praktiskt Båtägande.


Text: Elinor Karlin • 2023-09-28
BåtnyttElbåtar
Rulla till toppen