Sverige blev första landet i världen att skåda en 3D-printad kajak. Foto: Pressbild

Båtnytt

En hel kajak 3D-printas med ny teknik

Sverige blev först i världen med att 3D-printa kajak – nu hoppas man ta med tekniken in i hela båtbranschen.

Text: Elinor Karlin • 2022-06-22 Uppdaterad 2022-06-19

För första gången har man lyckats 3D-printa en hel kajak i ett stycke. Kajaken är printad i en träfiberförstärkt återvunnen plast, i samband med kajaktillverkaren Melker of Sweden. Nu hoppas man att det här ska vara vägen mot en biobaserad och cirkulär båtproduktion.

– Mixen är oerhört intressant. En ny slags träfiber från Biofiber Tech gör att vi kan använda biobaserad råvara och upcykla återvunnen plast som sällan används i produkter med hög kravbild. 3D-printing i ett stycke innebär en snabb, flexibel och kostnadseffektiv tillverkning. Tekniken öppnar för mer designfrihet och en kundanpassad produktion. Vi ser den som en självklar del i en biobaserad och cirkulär tillverkning av vattensportprodukter, säger Pelle Stafshede, CEO Melker of Sweden, i ett pressmeddelande.

Teamet på RISE, som ligger bakom projektet. Foto: Pressbild

Projektet har finansierats av Bioinnovation och printningen genomfördes av RISE Research Institutes of Swede, ett svenskt forskningsinstitut. Träfibrerna kommer från svensk skog. Att 3D-printa i industriell skala är ännu ett relativt outforskat område, men de som arbetat med projektet menar att det är träfibrerna som varit den innovativa lösningen som gjort att den återvunna plasten kunde hålla för konstruktionen.

– Biokompositer som den här gör att vi i större utsträckning kan använda återvunnen plast inom industrin och öka cirkulariteten i en rad produkter. Båtar är bara ett exempel. På sikt kan vi tillverka möbler och andra stora föremål av material som är mer hållbara än de som används idag, säger Eric Zhang, grundare och vd Biofiber Tech.

Förhoppningen är nu att de 3D-printade kajakerna ska kunna ta sig ut på den kommersiella marknaden, och därefter att tekniken ska kunna användas i andra sammanhang.

Pelle Stafshede, vd Melker of Sweden. Foto: Pressbild
Eric Zhang, vd Biofiber Tech Sweden AB. Foto: Pressbild

Text: Elinor Karlin • 2022-06-22
BåtnyttKajak
Rulla till toppen