Nya färgen Hempaspeed har bland annat fått Sweboats miljöpris. Foto: Elinor Karlin, Hempel

Vårrustning

Färgtillverkaren svarar på hala kritiken: ”Plasta in slinget”

Förra årets färgnyhet från Hempel har fått både ros och ris. Men efter att Bullandö marina valt att förbjuda färgen på sina kunders båtar på grund av halka på skrovet så vill nu Hempel kommentera frågan.

Text: Elinor Karlin • 2023-03-16 Uppdaterad 2023-03-16

I går rapporterade vi om att Bullandö marina nu förbjuder sina kunder att använda båtbottenfärgen Hempaspeed från Hempel. Detta efter att de upplevt att färgen gör båten hal som en tvål, så pass att de varit nära att tappa en båt.

– Risken för skador på personal och båtar är alldeles för stor för att vi ska kunna fortsätta så här, säger David Holgersson, hamnchef på Bullandö marina.

LÄS MER: Larmet: Nya bottenfärgen kan göra skrovet farligt halt

I övrigt är han väldigt nöjd med den biocidfria färgen, som hittills verkar ha tillfredsställande egenskaper för att hålla undan skrovbeväxning. Färgen lanserades i ett fåtal länder inför förra årets vårsäsong. Praktiskt Båtägande har kontaktat färgtillverkaren Hempel, som inte vill bli citerade i en intervju utan väljer att göra ett skriftligt uttalande:

”Säkerheten bör alltid sättas främst. Hempel har levererat silikonbaserade skrovbeläggningar för fritidsbåtmarknaden i Europa i över tio år, utan att ha hört talas om några lyftproblem under den tiden”, skriver Hempel i sitt uttalande.

Hempel menar också att det inte ska vara några problem att lyfta båtar som målats med Hempaspeed om man följer de rekommendationer som finns från tillverkarna av lyftremmar. De trycker på att det är viktigt att säkra slingorna för att undvika halka. De menar också att lyftslingorna kan kläs in i plast:

”Använd tubplast för att täcka lyftslingorna, för bättre fäste, för att skydda slingorna, samt för lättare rengöring”.

I uttalandet står också att Hempel har kontaktat Bullandö marina för att undersöka hur man snabbt kan komma till rätta med problemen med att lyfta båtar.


Text: Elinor Karlin • 2023-03-16
BåtnyttBottenfärgMiljöVårrustning
Rulla till toppen