Många tecknar båtförsäkringar - men inte alla har koll på vad den erbjuder. Foto: Pixabay

Båtnytt

Fel båtförsäkring kan göra dig skuldsatt för livet

Om du orsakar en olycka på båtsemestern så är det ditt försäkringsbolag som betalar skadeståndet. Men har du koll på vad din båtförsäkring egentligen täcker?

Text: Elinor Karlin • 2022-05-25 Uppdaterad 2022-08-22

Sex av elva båtförsäkringsbolag ger dig ersättning under semestern om din båt inte går att segla – och om du själv orsakar en olycka så kan du bli skadeståndsskyldig för resten av livet. Har du själv koll på vad din båtförsäkring erbjuder – eller tycker du också att försäkringsvillkor är snåriga? Nu i maj publicerades en stor jämförelse mellan båtförsäkringar på Konsumenternas.se, som hävdar att de ger oberoende vägledning i bank- och försäkringsfrågor. Och deras sammanställning tyder på att det finns stora skillnader mellan vad de olika bolagen erbjuder.

– Om du råkar köra på en person som får skador för livet så kan skadeståndskravet bli högt, mellan 10 och 15 miljoner kronor är inte orealistiskt. Om ansvarsskyddet i din försäkring inte täcker dessa kostnader kan du få betala resterande skadeståndskrav ur egen ficka eller bli skuldsatt för livet, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Konsumentverket kritiskt till båtförsäkringar

Alla de olika bolagen erbjuder olika nivåer av försäkring och totalt har man jämfört 24 olika försäkringserbjudanden. Särskilt viktigt att hålla koll på är just ansvarsskyddet, menar man på Konsumenternas. Här varierar bolagens erbjudanden mellan 5 och 40 miljoner kronor.

– På sjön har du samma ansvar som när du kör bil men du kan ha ett betydligt sämre försäkringsskydd om du vållar en olycka, det vill säga om du råkar skada en person eller ramma en dyr båt, säger Peter Stark i pressmeddelandet.

Konsumenternas drivs i grunden av en stiftelse med bland annat Konsumentverket och Finansinspektionen i styrelsen. På deras sajt kan du själv göra en jämförelse mellan de olika försäkringsbolagen: https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/jamforelser/fordons—batforsakringar/jamfor-batforsakringar/


Text: Elinor Karlin • 2022-05-25
BåtnyttLäsvärtBåtförsäkring
Rulla till toppen